Szarvasbőgéstúrák kisvasúttal országszerte

A kisvasutazás és a szarvasbőgés már önmagukban is megérnek egy-egy misét, de most a kettőben egyszerre lehet részed. Összegyűjtöttük az idei kisvasutas szarvasbőgéstúrákat.

 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. szeptember 16.

A kisvasutazás és a szarvasbőgés már önmagukban is megérnek egy-egy misét, de most a kettőben egyszerre lehet részed. Összegyűjtöttük az idei kisvasutas szarvasbőgéstúrákat.

 

Szeptember 19-én este különvonat indul Kemence állomásról az Észak-Börzsönybe. A kisvasút Feketevölgyig zakatol, ezután egy séta következik a Fekete-kútig, ahol a Kemencei Erdészet munkatársa mesél majd érdekességeket a szarvasok nászáról. Visszafelé szerencsés esetben a szarvasbikák vágyakozó bőgése élőben is hallható lesz. További információ ide kattintva.

 

A lillafüredi kisvasút Trófea expressz névre keresztelt szerelvénye a mahócai szárnyvonalra indul szeptember 25-én. Az utasok Andókúton a Bükki Vadászkürtösök előadását hallgathatják meg, a Csanyiki Erdei Iskolában pedig vadászok vezetésével nyerhetnek betekintést a vadászat és a terítékkészítés tudnivalóiba. A vonatozókat a nap csúcspontjaként - a remények szerint - egyedülálló élmény, a magyar erdők királyának, a gímbikának a jellegzetes „koncertje” várja. Bővebb információért katt ide!

 

Az erdőgazdaság pálházi kisvasútja szeptember 26-án, 18:00-kor indul el a Zemplénbe. Ha szeretnél részt venni a programon, ne felejts el regisztrálni szeptember 24-ig! Az esemény plakátját itt érheted el. A vonalon fotóvonat is indul szeptember 19-én.

 

  

Amit tudnod kell a szarvasbőgésről
Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptembertájt, sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet - ünőt és tehenet - terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson a közelébe. Ha egy másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra, s ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat hívják „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában hallható a jellegzetes hang. Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet.
 
 

A Kaszói Állami Erdei Vasutat is beizzítják a következő hétvégén. Szeptember 18-án és 19-én a szerelvények a Baláta-tóhoz viszik az érdeklődőket, ahol a szarvasbőgést még a kilátóból is lehet hallgatni. Zárásként, a járatról visszaérkezve lehetőség lesz a Főherceg Fogadó ínycsiklandó vadételeinek megkóstolására is. Október 17-én és 23-án pedig a dámok nászát hallgathatják a látogatók, hasonló program keretében. Ha kedvet kaptál, kattints ide!

 

 

A Csömödéri Állami Erdei Vasút is szeretettel várja az érdeklődőket egy szarvasbőgés-hallgatással egybekötött erdei vasutas kalandra szeptember 18-án. Indulás előtt Lentiben a közönség meghallgathat egy érdekes előadást, a kisebbek fejtörős tesztet tölthetnek ki apró ajándékokért, Molnárné Vitális Anikó pedig bemutatja a "guruló osztálytermet". Bővebb infó itt olvasható.

 

Szeptember 19-én az Almamelléki Kisvasút is várja utasait egy szarvasbőgés-hallgatással egybekötött esti túrára. A Sasrét környékén kalandozva az érdeklődők szakvezetéssel figyelhetik meg az erdő koronás királyát. Még több információ itt.

 

Még több szarvasbőgés ide kattintva.

 

Kisvasutas cikkeinket itt olvashatod el.

Cikkajánló