Szédületes virtuális túra a Dunakanyarban és a Börzsönyben

Nézz körbe hazánk egyik legpazarabb vidékén a 22 egymással összekapcsolt, levegőből készült gömbpanoráma-fotó segítségével! Minket teljesen lenyűgözött a látvány.

Nézz körbe hazánk egyik legpazarabb vidékén a 22 egymással összekapcsolt, levegőből készült gömbpanoráma-fotó segítségével! Minket teljesen lenyűgözött a látvány.

Elképesztően ötletes dolgot rakott össze Bujtás Zoltán egyébként is gyönyörű gömbpanoráma képeiből, amely segítségével a Dunakanyar összes lehetséges helyéről körbenézhetünk, és elbarangolhatunk a Börzsöny legszebb helyeire is. Sőt, a fotók között közlekedhetünk is, ami azt jelenti, hogy egyik helyről több, a közelben lévő másik helyre is átugorhatunk a vizuálisan elhelyezett navigációs gombok segítségével. Mi abba se akartuk hagyni az ide-oda ugrálást, és csak ámultunk a pazar kilátásokon.

A 22 helyszín között 4 kakukktojás is van, ugyanis ezek belső helyszínekre repítenek minket. Bekukkanthatunk három gyönyörű templomba, a zebegényi Havas Boldogasszony-templomba, a váci Nagyboldogasszony-székesegyházba, és a szintén váci Szent Kereszt ferences templomba. A negyedik izgalmas belső helyszínre szintén Vácon kukkanthatunk be, mégpedig a Tragor Ignác Múzeum egyik különleges kiállítótermébe, egy lakóház középkori pincéjébe. Ide került ugyanis pár színes, díszített koporsó abból a 262-ből, amelyeket 1994-ben a Domonkos templom helyreállítási munkálatai során találtak a templom alatt felfedezett kriptában. Leírva lehet nagyon komor a téma, de higgyétek el, érdemes ezt is megnézni.

A virtuális séta létrehozásának ötlete tavaly nyáron fogalmazódott meg Zoltán fejében és idén neki is állt, hogy megtalálja a megfelelő technikai hátteret a megvalósításhoz. Nem akarta elsietni, de mivel márciusban hozzánk is elért a koronavírus és ezzel együtt a kijárási korlátozások, amely miatt a legtöbb ember a négy fal közé szorult, úgy gondolta, hogy mihamarabb megcsinálja. Nagyon átérezte a bezárt emberek helyzetét és ez a virtuális séta egy jó lehetőség sokak számára, hogy legalább így eljussanak szép helyekre.

Célul tűztem ki, hogy a drón adta lehetőségek által a lehető legtöbb emberhez eljuttassam a mesés magyar tájak, várak vizuális, virtuális élményét.

Bujtás Zoltán, aki DRONE EYE photography néven teszi közzé fotóit, és már több gömbpanorámáját mi is bemutattuk, nem véletlenül említi a várakat, ugyanis a Dunakanyaroshoz hasonlóan egy több várat is bemutató virtuális túrát is készített, de ezt majd egy következő cikkünkben mutatjuk be nektek.

Most pedig nincs más hátra, minthogy ide kattintva elinduljatok egy virtuális túrára a Dunakanyar és a Börzsöny legszebb részeire.

A cikk először 2020 áprilisában jelent meg.

Cikkajánló