Székely gyors - Csíksomlyó expressz

Jövőre hetedszer kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal is egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek.

Fotó:
Iguba
Kárpáteurópa utazási iroda
2013. december 3.

Jövőre hetedszer kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal is egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek.

Ma már vasút- és pünkösdi zarándokvonat történelem: 2008 májusában indult első útjára a Székely gyors különvonat. 

 

 

Az útvonal

Az Össznemzeti különvonat egyik tagja, a Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul az éjszakai órákban, majd a Sopron-Győr-Budapest útvonalon a hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolják a Székely gyors szerelvényeivel, majd immár együtt haladnak Szolnokon, Püspökladányon keresztül, az Észak-Erdély útvonalon Nagyváradon, Kalotaszegen, Kolozsváron át Székelyföld felé.

 

Elhelyezés: a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

 

Hazafelé az immár újraegyesített Össznemzeti zarándokvonat Dél-Erdélyen Déván, Gyulafehárváron, Segesváron és Brassón áthaladva éri el a jelenlegi magyar határt.

 

Érkezés Békéscsabán és Szolnokon keresztül Budapestre 9-én az esti órákban, majd a Csíksomlyó expressz onnan még továbbmegy Szombathelyre. A zarándokvonatokról további információk a www.karpateuropa.hu honlapon találhattok.

A Székely gyorshoz 2010-ben csatlakozott a Csíksomlyó expressz. A különvonatok jelentőségét érzékelteti, hogy a Székely gyors volt az első különvonat a magyarság legnagyobb tömeget vonzó ünnepére, a csíksomlyói búcsúra.

 

A Székely gyors volt az, amely 64 év után az első nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz szervezése évről évre százaknak ad értelmes munkát, teendőt, ugyancsak több száz székely család fogadhat vendégeket, továbbá a különvonatok szakrális áhitattal várt gyimesbükki érkezése, a magyar mozdonyok tízezrek jóvoltából a helyszínen megéljenzett kigördülése az őrházhoz is hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához.

 

Jövőre hetedszer kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal is egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2014 pünkösdjén immár a nyolcezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, az össznemzeti zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik.

 

2014-ben is lehetőség nyílik arra, hogy a szükséges vasúthatósági engedélyek megszerzése révén a zarándokvonatot teljes útján magyar villamos mozdony vontathassa, Hunyadi Mátyás arcképével és királyunk szimbólumaival feldíszítve.

 

 

 

 

 

 

A 2014. évben még egy programon vehetnek részt a zarándokok: a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára tartott székelyföldi megemlékezésen az Össznemzeti zarándokvonat utasai koszorúzással emlékeznek meg a tragikus eseményekről.

Cikkajánló