Szenzációs lelet került elő az egri várból

A helyreállítási munkálatokhoz kapcsolódó régészeti feltárás során egy több mint 400 éves ágyú került elő a vár legmagasabb pontján, a délkeleti ágyúdombon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Egri vár / Facebook
Forrás:
Az Egri Vár Facebook-oldala
2022. október 10.

A helyreállítási munkálatokhoz kapcsolódó régészeti feltárás során egy több mint 400 éves ágyú került elő a vár legmagasabb pontján, a délkeleti ágyúdombon.

A különleges leletről az egri vár közösségi oldalán adtak hírt, ahol arról is írtak, hogy teljes ágyúcsövek ritkán és csak kivételes szerencsével őrződnek meg, így a most előkerült lelet esetében a „szenzációs” jelző egyáltalán nem túlzás.

Az ágyúdombot, amely egy kőfallal körülvett, több mint 10 méter magas mesterséges domb, 1542 után kezdték építeni. „Az 1552-es ostromra felsorakoztatott török faltörő ütegek romboló tüzére válaszul, többek között erről a dombról szólaltak meg a védők ágyúi. Tinódinak az egri vár viadaláról szóló énekéből tudjuk, hogy az ágyúdomb tetején palánkot és földdel töltött kasokat helyeztek el” – olvasható a bejegyzésben.

Az ágyúdombot később többször javították, utolsó átépítése a török időkben történt. A posztban idézik Evlia Cselebi török utazó szavait, akinek korabeli útleírásában az ágyúdomb és az ott található húsz ágyú is szerepel. A szakemberek szerint ezek egyike lehet a most megtalált 2-3 tonna súlyú ágyú, amely mellett 19 ágyúgolyót is találtak, amelyek egyenként 15-16 kg-ot nyomnak. Az ágyú valószínűleg a Rákóczi-szabadságharc alatt került a földbe, és szunnyadt ott egészen mostanáig.

Cikkajánló