Szerinted a Keszthelyi-hegység melyik kilátójából nyílik a legjobb panoráma?

Novemberi lapszámunk tematikus lesz: természetjáró szemmel néztünk körbe a szezonon kívüli Balatonnál. Ennek keretében vetettük be magunkat a Keszthelyi-hegységbe is, amely minden bizonnyal a területarányosan legtöbb kilátóval rendelkező középhegységünk.

2022. október 14.

Novemberi lapszámunk tematikus lesz: természetjáró szemmel néztünk körbe a szezonon kívüli Balatonnál. Ennek keretében vetettük be magunkat a Keszthelyi-hegységbe is, amely minden bizonnyal a területarányosan legtöbb kilátóval rendelkező középhegységünk.

S ez persze érthető is, hiszen nemcsak a csodálatos színekben pompázó Balatonra nyílik innen döbbenetes kilátás, de az ország egyik legszebbnek tartott táját, a Tapolcai-medencét és annak tanúhegyeit is innen tudjuk legjobban szemügyre venni.

Ahány oldala, annyi arca van a Keszthelyi-hegységnek magának is, így a különböző kilátókból kapott perspektíva sem ugyanaz. Délen a kép meglehetősen mediterrán hangulatú, keleten a hegység kifejezetten meredek és látványos falban ér véget, északon pedig már a Bakony vadregényességét idézik a hegyoldalak.

Nekem a Balaton a riviéra

A főút melletti Szép-kilátót sokan ismerik. A mindig más színben tündöklő Balaton látképéhez innen nézve drámaian kapcsolódik a tó tükre fölött emelkedő tanúhegyek látványa. A fonyódi hegyektől a Szent György-hegyig látjuk be az óriások terepasztalát. Nem véletlen tehát, hogy pár méterrel fentebb két, meglehetősen masszív kilátóból is gyönyörködhetünk a látványban. A Pap-hegy tetején található Batsányi-kilátó és a Garga-hegyen trónoló Bél Mátyás-kilátó a madárnézeti perspektíva miatt mindenképpen übereli a Szép-kilátónál kapott képet. Érdemes hát felkapaszkodni!

A Batsányi-kilátó mellett egy adótorony rontja az összképet, ezért például fotózni jobban lehet a Bél Mátyás-kilátóból. A hegység déli oldalán található még a jelenleg nem látogatható Kitaibel Pál-kilátó is.

Bent a rengetegben

A hegység központjában álló Pad-kői kilátó egészen más perspektívát nyújt, és itt sejlik fel leginkább hazánk egyik legkisebb hegységének igazi arculata.

Amíg kelet felé a dolomittömb egyöntetű fennsíkja látszik (ami lentről például egyáltalán nem), délen és nyugaton a tó felé lejtő hosszanti gerincek sokasága alkot egy meglehetősen szétszabdalt, zegzugos vidéket.

És igazán látványos az is, hogy innen már feltűnnek a Keszthelyi-hegységhez északról kapcsolódó bazaltplatók tömbjei, a Kovácsi-hegy és a Tátika erdőkkel takart masszívuma.

A népszerűek

Gyenesdiás felett találjuk a környék legnépszerűbb piknikező helyét, a Nagy-mezőt. Innen pár, igaz meglehetősen meredek lépés a Festetics-kilátó. Tetejéről szemügyre vehetjük a hegység mély völgyek által szabdalt déli részét, ahol jól megfigyelhetők a 2011-12. évi feketefenyves-pusztulás nyomai.

A kilátás ugyanakkor szerintem elmarad a Batsányi- és a Bél Mátyás-kilátó által nyújtott kép drámaiságától, hiszen a Tapolcai-medence hegyei nem látszanak.

A Nagy-mezőről egy kisebb kirándulással egy másik torony, az éppen nem látogatható Berzsenyi-kilátó is elérhető, amely hasonlóan a Pad-kő építményéhez, igazi csúcsélményt nyújt. A kilátás viszont hasonló a Festetics-kilátóból elénk táruló képhez, hiszen a hegység déli arcáról, valamint a Keszthelyi-öbölről nyílik innen parádés látkép.

Az eldugott

S létezik még egy pompás, masszív kilátótorony a Keszthelyi-hegység kevésbé ismert északi részén, az alig több mint száz lelket számláló Vállus község fölé magasodó Láz-tetőn (380 m). „A 16 m magas, gúlatetővel fedett, tájba illeszkedő objektum legfelső szintjéről nemcsak a Keszthelyi-fennsíkon fekvő Rezi várának maradványait és Vállus háztetőit vehetjük szemügyre, hanem a Tátika-csoport területén található Zalaszántó hófehérben tündöklő buddhista sztúpáját és a kistáj névadó hegyének, a Tátikának (413 m) a csúcsát” – írtuk nyomtatott magazinunk Messzelátó rovatában nem is olyan régen.

De a legfontosabb: szerinted, melyik kilátóból nyílik a Keszthelyi-hegység legjobb panorámája?

Számomra a Pad-kő tetején álló torony volt a legjobb élmény, de objektíven nézve (már amennyire lehet azt ebben a műfajban) a Bél Mátyás-kilátó panorámája a díjnyertes. A Keszthelyi-hegység kilátóit egyébként a Bakony és a Balaton-felvidék turistairodalmának egykori szerzőjéről, a Balaton Múzeum néhai igazgatójáról elnevezett (Darnay-Dornyai Béla) turistaút is felfűzi.

Cikkajánló