Szevasz nyár, helló ősz! - hétvégi programajánló

Nincs túl meleg, nincs túl hideg. Itt az ősz végre, amit nagyon vártunk, és remek lehetőségeket kínál egy közös családi vagy baráti kirándulásra. Összegyűjtöttünk néhány szuper szabadtéri programot szeptember harmadik hétvégéjére. 

Szerző:
TM
Fotó:
Molnár Péter
Gulyás Attila
Facebook / Középkori Templomok Útja
Facebook / Belvárosi Plébániatemplom
Facebook / Lábatlan-Karva Maraton
2017. szeptember 13.

Nincs túl meleg, nincs túl hideg. Itt az ősz végre, amit nagyon vártunk, és remek lehetőségeket kínál egy közös családi vagy baráti kirándulásra. Összegyűjtöttünk néhány szuper szabadtéri programot szeptember harmadik hétvégéjére. 

1. Szarvasbőgéstúra az Aggteleki-karszton

 

 

A szarvasok nászát meglesni és meghallgatni az ősz egyik legérdekesebb programja. A túrán szakvezetővel járhatják be az érdeklődők Aggtelek környékének erdőségeit, hallgatva az éjszaka hangjait, különös tekintettel a gímszarvasok üzekedésének kiemelkedő eseményére, a szarvasbőgésre. Szeptember második felében megéri nekivágni az erdőnek. A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra.

 

Mikor?
2017. szeptember 16. 18.00 - 21.00
Hol?
Jósvafő, Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis
Részletek ide kattintva.

 

2. Pokoljáró túrák a Mátrában

 

 

Tar község leghíresebb földesurának, „pokoljáró” Tar Lőrincnek az emlékére hivatott felhívni a figyelmet a program. 40, 30 és 10 kilométeres távok közül választhatnak az indulók. A Tarról induló körtúra leghosszabb távjának útvonala a Mátra szép vidékein vezet keresztül, érinti a Lőrinc-vár romjait, a Farkas-lyuk-tetőt, az Ágasvári turistaházat, Mátraszentistvánt és Mátrakeresztest is.

 

Mikor?
2017. szeptember 16. 7.00 - 18.00
Hol?
Tar, Kodály Zoltán Általános Iskola, Liget utca 3.
Részletek ide kattintva.

 

3. Nyírségtől a Hajdúságig örökségtúra

 

 

A reformáció 500 éves évfordulójára szervezett kerékpáros örökségtúra Nyírbátorból indul, ahol a református és minorita templom az egyik legelbűvölőbb látnivaló. A nyírmihálydi református templom a következő megállóhely, ezután a Nyíradony határában, a Gúti-erdő közepén fekvő román kori gúti templomrom és a nyíracsádi református templom falképeit csodálhatják meg a túra résztvevői. Az örökségtúra utolsó állomása Debrecen. A túra teljes (kerékpáros) hossza: 78,5 km.

 

Mikor?
2017. szeptember 16.
Hol?
Nyírbátor
Részletek ide kattintva.

 

4. Nyitott Templomok Napja

 

 

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom a Nyitott Templomok Napja rendezvény keretében szeptember 16-án változatos kulturális programokkal várja az érdeklődőket. Lesznek komolyzenei koncertek és művészettörténeti tárlatvezetés, de nemcsak a templomban, hanem annak falain kívül is zajlanak programok: vezetett séta Szent Gellért nyomában, illetve a pesti belváros templomaihoz.

 

Mikor?
2016. szeptember 16. 14.00 - 23.00
Hol?
Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom
Részletek ide kattintva.

 

5. Lábatlan-Karva Maraton családi kerékpártúra

 

 

A 46 kilométeres határokon átnyúló kerékpártúra Lábatlanból indul, és Nyergesújfalut, Tátot, Esztergomot érintve a Mária-Valéria Hídon (Államhatár) át Párkányon és a Múzslán (Muzla) keresztül Karván a Főtérig vezet. A karvai céltól a résztvevők visszaszállítása Lábatlanra hajóval történik. A hajó folyamatosan közlekedik Karva és Lábatlan között. A résztvevőknek a rajtszám felmutatásával az átkelés díjmentes.

 

Mikor?
2017. szeptember 17. 9.00 - 14.00
Hol?
Lábatlan, József A. u. 62. (Holcim Tudásközpont)
Részletek ide kattintva.
 

6. Túra a Keleti-Bakonyban

 

 

A Kisgyónról induló, és oda vissza is érkező gyalogtúrán négy távon is bejárhatjuk a település környéki természeti látnivalókat. A Dr. Hegyi Imre-emléktúra 20 és 30 kilométeres, a Tűzköves-árok 10 kilométeres, az Erdei Szentély családi táv pedig 5 kilométeres. Az útvonalak többek között érintik a Csikling-várat és az Alba Regia-barlangot is.

 

Mikor?
2017. szeptember 17. 7.00 - 17.00
Hol?
Keleti-Bakony, Kisgyón, Bányász kulcsosház
Részletek ide kattintva.
 

7. Aranykorok emlékezete

 

 

Vezett temetőkerti sétákkal várják a Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából az érdeklődőket a hétvégén a a Fiumei Úti Sírkertben, a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben és az Új Köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájában. A sétákon való részvétel a helyszín adottságai miatt előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a regisztracio@nori.gov.hu címen lehet.

 

Mikor?

2017. szeptember 16-17. 10.00 - 16.00

Hol?

Budapest

Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló