Sziklaszirtekre építettek menedékházakat a Békás-szorosnál

Az Erdély Outdoor Fővárosa projekt égisze alatt többek között két új, ún. panorámakabin, függőhíd és kilátópont is épül nyár végéig a Gyilkos-tó tágabb környezetében.

Fotó:
Lukács Lehel
2021. június 24.

Az Erdély Outdoor Fővárosa projekt égisze alatt többek között két új, ún. panorámakabin, függőhíd és kilátópont is épül nyár végéig a Gyilkos-tó tágabb környezetében.

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkos-tó természeti adottságait figyelembe véve egyértelmű, hogy a vidék turisztikai ajánlatait elsősorban az öko- és aktív turizmus vonalán kell szervezni, kiegészülve hely-specifikus gasztronómiai és falusi turizmus ajánlatokkal – mondta 2017-ben Simon László, a Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke, amikor is részletesen bemutattuk a város és környékének természeti látnivalóit. A város önkormányzata egy EU-s pályázat keretében 2015-ben hozta létre a Turisztikai Információs Irodát, és ekkor kezdődött el az Outdoor Capital of Transylvania - Erdély Outdoor Fővárosa projekt is. Ennek az a célja, hogy a Gyergyó-Gyilkos-tó turisztikai desztinációt az ország, illetve Kelet-Közép-Európa egyik jelentős aktív turisztikai központjaként népszerűsítse.

Ennek a folyamatnak egy újabb állomását jelentik azok a látványos turisztikai attrakciók, amelyekkel most bővült a Gyilkos-tó páratlan természeti környezete. Két, ún. panorámakabint helyeztek ki látványos sziklacsúcsok tetejére, egy a Mária-kőn, egy pedig a Gyilkos-Havason található. Ezen felül új függőhíd épül a Kis-Békás-patakon, a Gyilkos-tó kifolyásának közelében egy panorámaplatformot alakítanak ki, illetve három darab távcsőt is kihelyeznek. Az építés alatt álló látványosságokat a látogatók egy tanösvényre fűzhetik fel, és a tervek szerint nyár végén vehetik birtokukba. A kabinok kapcsán ugyanakkor a terv az, hogy internetes regisztráción keresztül lehet majd megszállni a látványos menedékekben.

A projekt a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával valósul meg.

Cikkajánló