Színes madárcsapatoktól hangosak a puszták

Csalhatatlanul közeleg a tavasz, megjelentek az első vonuló partimadarak a dél-alföldi pusztákon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
kmnp.hu
2021. február 25.

Csalhatatlanul közeleg a tavasz, megjelentek az első vonuló partimadarak a dél-alföldi pusztákon.

A kiadós őszi és téli esőzéseknek köszönhetően mostanra a kardoskúti Fehér-tó telítettsége gyakorlatilag elérte a 100 százalékot. A környező pusztákon helyenként több hektáros vízfoltok alakultak ki, melyek kitűnő táplálkozó- és pihenőhelyet jelentenek a téli vándorútjukról észak felé tartó partimadarak (bíbicek, aranylilék, nagy pólingok, pajzsoscankók) számára – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják, már február elején a déli tájakról megérkeztek az első bíbiccsapatok, így az egyébként kevés számú áttelelő példányokhoz hozzácsapódva, számuk jelentősen felszaporodott. Mostanra már legalább ezer bíbic mozog a Fehér-tavon és a körülötte lévő gyepeken.

Az aranylilék első, 30 példányos csapatát február legelején figyelték meg. A hónap közepén pedig már több mint 700 példányt számoltak a nemzetipark-igazgatóság munkatársai a pusztai vizeken. Szintén február elején érkeztek az első nagy pólingok, jelenleg mintegy 20 példány időzik a Kardoskúti-pusztákon. Február közepén feltűnt néhány pajzsoscankó is a magyar szürke marhákkal legeltetett területeken (Barackoson és a Lófogó-ér mentén).

De találkozhatunk a Kardoskút környéki pusztákat járva vadludakkal és darvakkal is. Az előbbiekből több százas csapatok mozognak a térségben, darvakból azonban már kevés van. Érdekesség, hogy a csomorkányi templomrom környékén hetek óta 30–40 daru tartózkodik.

Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló