Színes programok a szecesszió világnapja alkalmából

A szecesszió világnapja alkalmából Budapest több pontján belvárosi és épületfelfedező sétákkal, állatkerti és múzeumi programokkal várják az érdeklődőket szombaton. Szegeden városi séta lesz június 10-én este, és ezen a napon a Reök-palota is ingyenesen látogatható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Reök Szeged / Facebook (kiemelt kép)
2021. június 10.

A szecesszió világnapja alkalmából Budapest több pontján belvárosi és épületfelfedező sétákkal, állatkerti és múzeumi programokkal várják az érdeklődőket szombaton. Szegeden városi séta lesz június 10-én este, és ezen a napon a Reök-palota is ingyenesen látogatható.

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én a szecesszió világnapját. A dátum Antoni Gaudi és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik. A világnap alkalmából a világszerte számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz, amelynek minden évben van egy meghatározott tematikája.

Az idei évben a világnap fő témája a szecessziós állatábrázolás. A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg alkotásaikon az állatfigurákat. A szecessziós világnapon a Ráth György-villában és a város egyéb helyszínein, több szempontból is megismerkedhetnek az érdeklődők ezzel a gazdag motívumrendszerrel.

Lesz például állatkerti séta, ahol a látogatók találkozhatnak az Iparművészeti Múzeum állatokat ábrázoló műtárgyaival és a kert legendás szecessziós épületeivel. Belvárosi vadon címmel városi sétára hívják az érdeklődőket a pesti belvárosban, ahol a szecessziós állatábrázolások nyomába ered majd a csapat. A Ráth György villában a tárlatvezetések mellett a felnőtteket interaktív workshopra, a gyerekeket kézműves foglalkozásra várják.

A programokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvétel csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehetséges.További információkat és a részletes programot itt találjátok.

Szegeden ma, június 10-én ingyenesen látogatható a város egyik legszebb szecessziós épülete, a Reök-palota, este pedig ingyenes városnéző séta indul ugyaninnen. Június 10-én A szecesszió vonzásában címmel indul városi séta, amelynek keretében Baumhorn Lipót épületeivel lehet megismerkedni. Az építész leghíresebb alkotása, a szegedi zsinagóga, de a séta során még számos egyéb, általa tervezett épületet is felkeresnek majd.

A Szegedi Tourinform programjaira is előzetes regisztráció szükséges. Részleteket itt találtok.

Aki szívesen megismerkedne egy önálló séta keretében Szeged szecessziós gyöngyszemeivel, annak ajánljuk a szecesszio.szegedvaros.hu oldalt, ahol nemcsak szegedi, de szabadkai, palicsi és zentai szecessziós sétaajánlatokat is lehet találni, letölthető térképpel. Pár éve mi is ennek alapján kerekedtünk fel, szegedi cikkünket itt, a szabadkait itt tudjátok elolvasni.

Cikkajánló