Színezd ki a békát!

Gyerekeknek szóló sorozatunk következő részében következzenek most a békák. Miközben ti színeztek, mi néhány érdekességet is elmesélünk róluk.

Szerző:
TM
2020. március 27.

Gyerekeknek szóló sorozatunk következő részében következzenek most a békák. Miközben ti színeztek, mi néhány érdekességet is elmesélünk róluk.

A békák már javában benne járnak a nászidőszakban, még ha az elmúlt napok télies időjárása most bizonyára meg is lepte őket. A kétéltűek sokszínű társaság, még ha első hallásra nem is ez ugrik be róluk. A békák, vagyis a farkatlan kétéltűek mellett vannak farkos kétéltűek is, ide tartoznak a gőték és a foltos szalamandra.

Nálunk 12 békafaj honos, jöjjön most néhány érdekesség velük kapcsolatban.

Tudtad-e...?

– hogy a zöld levelibéka akár 15 évig is élhet.

– hogy a barna ásóbéka lábán ásósarkantyú van, ennek segítségével ás magának üregeket. Aktív időszakában ilyen üregekben tölti a nappalokat, de telelni is a föld alatt szokott, akár két mélyre is beáshatja magát.

– hogy a zöld varangy jól viseli a kiszáradást és a magas hőmérsékletet, de ha teste víztartalmának 50 %-át elveszti, elpusztul.

– hogy az unkák veszély esetén a jellegzetes unkareflex-szel igyekeznek elvenni támadóik kedvét a falatozásból. Ilyenkor a hátukra dobják magukat és színes foltokkal tarkított hasi oldalukat mutatják.

– hogy vannak vöröshasú unkák, amelyek védik a saját területüket. Ennek határait a lábukkal keltett vízrezgésekkel jelzik.

– hogy a sárgahasú unka bőre mérgező váladékot termel, ami nyálkahártyára kerülve égető, csípő érzést okoz, ami miatt a madarak nem is eszik őket.

– hogy a barna varangy nősténye több méter hosszú petezsinórt rak a vízbe, amelyben 7-10 ezer pete is lehet.

– hogy az eddig ismert legidősebb barna varangy egy fogságban tartott példány volt, ami 36 évet élt. A természetben ennél sokkal rövidebb ideig, 6-9 évig élnek.

– hogy Európában a legészakabbra előforduló békafaj a gyepi béka, amely az Északi-sarkkörön túl is megtalálható.

– hogy az erdei békák nem szeretik a közös éneklést, csak magányosan „kattognak”, míg a kis tavibékák akár százas nagyságrendű kórusokat is alkothatnak a nászidőszakban.

– hogy a barna ásóbéka ebihalai minden más faj lárvájánál jóval nagyobbak, meghaladhatják akár a 8-10 centiméteres hosszúságot is.

– hogy mocsári béka hímje tavasszal csillogó kék nászruhát ölt.

A színezőt ide kattintva tudod letölteni.

Cikkajánló