Szirmaikat bontogatják a ligeti csillagvirágok

A tavaszias idő megtette hatását, előcsalogatta a föld alól az egyébként március elején-közepén nyíló, védett vadvirágunkat, az élénk színű, törékeny ligeti csillagvirágot.

Szerző:
TM
2020. február 26.

A tavaszias idő megtette hatását, előcsalogatta a föld alól az egyébként március elején-közepén nyíló, védett vadvirágunkat, az élénk színű, törékeny ligeti csillagvirágot.

A hóvirágokkal nagyjából egy időben kezd nyílni a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirág a Duna-menti ártéri ligeterdőkben. A jácintfélékhez tartozó hagymás növény rendszerint márciusban virágzik, már a hóvirágok között is megvillantja élénk ibolyakék színét. Idén az enyhe február őt is hamarabb kicsalogatta a földből – írja Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

A nyíregyházi parkerdőben is lencsevégre kaptak már bimbós példányokat – posztolta ki a Sóstói-erdő: a mi erdőnk Facebook-oldal.

Király Zsolt pedig a Bükkben fotózott egy szépen kinyílt példányt:

Magyarországon öt csillagvirág faj él, a legelterjedtebb a ligeti csillagvirág. Főként a nedves élőhelyeket kedveli, ezért Ártereken, dombvidékek patakvölgyeiben, patakpartjain találhatjuk meg leginkább. A Duna–Tisza közén az ártéri ligeterdőkben találkozhatunk vele. Kis termetű, 10–25 cm magas, hagymás, egyszikű növény.

Magját magas tápanyagtartalmú, kocsonyás anyag (ún. elaioszóma) borítja, amelyet népiesen hangyakalácsnak is neveznek. Nem véletlenül, mivel ez a hangyák kedvenc eledele. A magot becipelik a bolyba, elfogyasztják róla a hangyakalácsot, majd a megtisztított, csírázásra készen álló, de innentől számukra értéktelen magukkal hurcolják. Ez a stratégia lehetővé teszi, hogy a növény új területekre terjeszkedjen. Ez igen szép iskolapéldája a kölcsönös előnyökre épülő együttélésnek.

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) Magyarországon védett növény. Természetvédelmi értéke 5000 Ft. Tilos kiásni, csokorba szedni, és kicsiny termete miatt értelmetlen cselekedet is lenne. Vigyázzunk rá, és ne szakítsuk le, ha kirándulásaink során találkozunk vele.

Forrás: knp.hu



Cikkajánló