Szlovákia legkönnyebben elérhető magashegységi főcsúcsa

A Kis-Fátrába invitáljuk azokat, akik egy könnyű túrával meg akarják tapasztalni a magashegységek semmi máshoz nem fogható szépségét.

Szöveg és fotó:
2023. augusztus 19.

A Kis-Fátrába invitáljuk azokat, akik egy könnyű túrával meg akarják tapasztalni a magashegységek semmi máshoz nem fogható szépségét.

Elsőre persze adódhat a kérdés, hogy miért is a Kis-Fátra (Malá Fatra) a legmegfelelőbb erre a célra? A Chopok például könnyebben elérhető az ottani felvonóval, sőt, a csúcs környezete, a jellegzetesen aszimmetrikus főgerinc jégárak által alakított hegyoldalai még vadabbak is, mint a Kis-Fátra lejtői. De hát mégsem ez az Alacsony-Tátra főcsúcsa, a Gyömbér onnan 4,5 kilométer, amely során 300 méter szintemelkedést is le kell győznünk. Természetesen eszembe sem jut lebecsülni az Alacsony-Tátra szépségeit, de az 1709 méter magas Nagy-Kriván (Veľkŷ Kriváň) könnyebben adja magát és ráadásul egy laza körtúra is szervezhető a csúcstámadás mellé. És a versenyben ott van egyébként még az Elülső-Szoliszkó-kúp (Predné Solisko) is a Magas-Tátrában, ahol e páratlan hegység első felvonójával közelíthetjük meg a kétezres csúcsot (1,2 km a táv a felvonó felső állomásától, amely során 300 méter szintet kell legyőznünk). Ez is lélegzetelállító hely, még vadabb környezet, aki még nem ismeri a Magas-Tátra csúcsait, annak szinte kötelező program. De mégsem főcsúcs, és nem is körtúra.

Akárhogy is nézem, a Kis-Fátra az a magashegység (tehát 1500 méter tengerszint feletti magasságnál magasabb csúcsokat hordozó hegység) egész Szlovákiában, amelynek főcsúcsát ennyire könnyedén meg tudjuk hódítani. A Vrátna-Chleb kabinos felvonó hegyállomásától a Nagy-Kriván ugyanis mindössze 1,2 kilométerre található, amely során 185 métert kell kapaszkodunk. A felvonó feletti Snilovské nyeregbe visszatérve pedig egy rövid, de látványos körtúrát tehetünk a valóban kevésbé vad, de roppant látványos magashegységi környezetben, ízelítőt kaphatunk annak számos hangulatából.

Virágpompás havasi rétek, sűrű törpefenyvesek és látványos törmeléklejtők között vezet utunk egy minden igényt kielégítő, modern menedékházhoz (Chata pod Chlebom). Végül a Chleb csúcsának megmászásával belekóstolhatunk a kárpáti gerinctúrák hangulatába is.

A mintegy 50 km hosszú, délnyugat-északkeleti futású Kis-Fátra Szlovákia legnyugatibb fekvésű magashegysége, amelyet sajátos módon a Vág folyó kettészel. Túránk helyszínét, a Vágtól északra fekvő ún. Krivánska Fatra vonulatot az élesebb formakincs, a látványosabb, meredekebb, füves hegyoldalak kiváló túratereppé avatják. A kristályos főgerinc jól járható, csak ritkán keskenyedik el, a sziklás részek aránya kicsi.

Egyedülálló ez a lehetőség tehát, ha még valaki nem járt magashegységben és meg szeretné ismerni ezt a csodálatos világot. Viszonylagos rövidsége és látványossága miatt nagyobb gyerekekkel is ideális program. A túra részletes leírása lentebb olvasható, a Természetjáró.hu további tematikus, szlovákiai túraleírásai pedig ezen a gyűjtőoldalon olvashatók.

A cikk 2022 augusztusában jelent meg.

Cikkajánló