Hírek

Szlovéniában nem kímélik a medvéket és a farkasokat

A ragadozók kárt okoznak a haszonállatokban és az emberre is veszélyesek, ezért most megtizedelik a szlovéniai állományt.

Szerző:
beol.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. június 13.

A ragadozók kárt okoznak a haszonállatokban és az emberre is veszélyesek, ezért most megtizedelik a szlovéniai állományt.

Elfogadta a mezőgazdasági minisztérium által indítványozott, a túlszaporodott medvék és farkasok megritkításáról szóló törvényjavaslatot a szlovén kormány. 200 medvének kell pusztulnia, ebből 175-öt kilőnek. Arra számítanak, hogy a többi a természetes fogyás útján fog eltűnni, azaz elhullik, illetve közlekedési vagy más balesetet szenved. Jelenleg körülbelül 1000 medve élhet az országban, optimálisnak a 400 egyedből álló populációt tartanák. A medve egyébként Szlovéniában a 20. század elejére majdnem kihalt, mára viszont újra elszaporodott. A szakértők szerint annyira, hogy a további növekedést nem szabad megengedni.

 


A tervezet szerint 11 farkast is kilőnek majd. Az országban 12 falka él, amelyek 5-10 állatból állnak. Idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot pusztítottak el. A medve- és farkasállományt már két évvel ezelőtt is szerette volna ritkítani a kormány, de ezt egy civil természetvédő szervezet sikeresen megakadályozta.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Retteghetnek a pécsi vaddisznók

Felmászott a medve a sasfészekbe

Ezzel a hatalmas medvével nem szívesen futottunk volna össze

Megpróbálták kideríteni, hány farkas él a Bükkben

Cikkajánló