Szörpök szezonja

Egyre több családban terjedt el az illatos, ehető levelek, virágok tavasztól őszig terjedő szüretelése, szárítása, vagy szirup formájában télire mentése. Májusban az akácligetek mézes illata, az erdőszéli bodzabokrok bólogató virágtányérjai hívogatnak minket. Papírzacskót, dobozt érdemes magunkkal vinni.

Szerző:
Nyersné Vajda Márta
Fotó:
Nyersné Vajda Márta
2014. május 21.

Egyre több családban terjedt el az illatos, ehető levelek, virágok tavasztól őszig terjedő szüretelése, szárítása, vagy szirup formájában télire mentése. Májusban az akácligetek mézes illata, az erdőszéli bodzabokrok bólogató virágtányérjai hívogatnak minket. Papírzacskót, dobozt érdemes magunkkal vinni.Mikor szedjük le a virágzatot?

Az éppen kinyílt virágzatot igyekezzünk eső előtt leszedni le, hogy minél több virágport, nektárt tartalmazzon. Amennyiben módunkban áll, a kerti levélnövényeket /pl. menta, citromfű, csalán, zsálya, stb. / holdtöltekor, vagy közvetlenül az előtte levő napokban tépjük le, mert gyógyhatásuk ilyenkor sokkal hatékonyabb, mint fogyó holdnál szedve. Akinek óriási fagyasztóládája van, a sűrű szörpöt flakonostól, tartósítószertől mentesen le is fagyaszthatja, így 100%-ig bió termék marad.


 

Hogyan készítsük el?
1 liter vízből és 1 kg kr cukorból 1.4 liter szörpöt kapunk, amiből 1:8 hígítással 12 liter üdítőnk lesz. A belekevert szalicil mennyisége nagyon kevés, így a káros hatása is minimális. Felbontás után a szörpöt nem kell hűtőben tartani, amennyiben 2 hét alatt elfogy. Üdítőnek felhígítva ajánlatos 3-4 nap alatt meginni.

 

Előkészítés: többször átmossuk, kiöblítjük, és kupak nélkül legalább fél napig fejre állítjuk a 0.5 - 1 - 1.5 - 2 literes PET palackokat - szükség szerint.


Hozzávalók: kb. 1 liter víz, 1 kg kr cukor, 1.5 dkg citromsav /gyógyszertárban kapható/, 1-1 késhegynyi szalicil, 5 dkg virágszirom az akácfürtökről lehúzva, ill. a bodzánál közvetlenül a szirmok alatt elvágva /több zöld rész egyiknél se kerüljön bele/, vagy kb. 2 dkg a menta-, citromfű-, csalán-, zsálya-, stb. levél, folpack Nagyobb adag elkészítésénél a hozzávalókat arányosan növeljük.


Készítés: A sziruphoz fedő alatt felforraljuk a vizet, beleöntjük a cukrot, 2-3 percig tovább forraljuk. Amint langyosra hűlt, 1-2 napig benne áztatjuk a tetű-, bogármentes, virága teljében levő szirmokat vagy a levélzetet, közben többször megkeverjük. Minél több a virág és minél tovább ázik, annál aromásabb lesz a szörp. Áztatás után a szirupból kiszedett, édes virágokból rögtön fogyasztható üdítőt készítünk. Ehhez a kinyomkodott virágokat nagyobb edénybe tesszük, kellő hígításban felöntjük ásványvízzel, kancsóba szűrjük, és frissen facsart citromlével ízesítve már fogyaszthatjuk is. A virágoktól megszabadított szirupból 2 dl-t egy tálkába merünk, feloldjuk benne a citromsavat és a csomómentesre kevert egyik késhegynyi szalicilt, majd visszaöntjük a többihez. Több percen keresztül kevergetjük, majd flakonokba vagy szűk szájú üvegekbe szűrjük. A csavar vagy dugó alá dupla folpackot teszünk, elosztjuk közé a maradék szalicilt, lezárjuk, és mehet is a kamrapolcra. A tél álló szörpöt hígítva, behűtve fogyasztjuk. Ízlés szerint friss citromlével tovább ízesíthetjük.

 

 

Sok más finomság itt!

Cikkajánló