Szuper helyek tavaszi kikapcsolódáshoz - hétvégi programajánló

Mi lehetne jobb program a hétvégére, mint egy kellemes kirándulás, séta vagy bringázás a természetben. Érdemes kimozdulni a komfortzónából, akár csak egy-két órára is. Mutatjuk, merre indulj. 

Szerző:
TM
Fotó:
Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő
ANPI
Facebook / KNPI
Gulyás Attila
bvkk.hu
BalatonGeo
2018. május 23.

Mi lehetne jobb program a hétvégére, mint egy kellemes kirándulás, séta vagy bringázás a természetben. Érdemes kimozdulni a komfortzónából, akár csak egy-két órára is. Mutatjuk, merre indulj. 

Biciklizés Szilvásvárad és Aggtelek között, séta a kiskunsági buckavidéken, csatangolás a Pilisben, zselici éjszakai túra, kirándulás a Koloska-völgyben, gyereknapi hétvége a természet csodáival. Bármelyik programot választod is, az élmény garantált.

 

1. A természet csodái Gödöllőn

 

 

Szereted a filmeket? Szeretnéd tudni, mi történik hazánkban és a világban a természeti értékeinkkel? A gyermeknapi hétvégén ingyenes filmvetítésekkel, szemléletformáló és szórakoztató családi és diák programokkal várnak minden érdeklődőt a szervezők Gödöllői Királyi Kastélyban és az Alsóparkban, ahol 3 napon át találkozhatsz a legjobb filmesekkel, fotósokkal, és számos természetvédelmi szervezettel. A Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál idei kiemelt témája az erdő, a biodiverzitás és benne mi, emberek.

 

Mikor?

2018. május 25-27.

Hol?

Gödöllői Királyi Kastély és Alsópark

Bővebb infó ide kattintva. 
 

2. Bükk-Aggtelek-kerékpártúra

 

 

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából szervezett kerékpártúra egy könnyű tekergést ígér változatos tájakon. Az útvonalon a kerékpárosokat felvezető, illetve szervizautó kíséri majd. A megállókban helytörténeti ismertetőket is tartanak. Útvonal: Szilvásvárad - Nagyvisnyó -Dédestapolcsány - Uppony - Borsodbóta - Sajómercse - Putnok - Kelemér - Zádorfalva - Ragály - Trizs - Aggtelek. Az út hossza 65 km. Előzetes jelentkezés szükséges!

 

Mikor?
2018. május 26. 9.00 - 14.30
Hol?
Szilvásvárad, indulás: a lovas stadion új parkolójából; érkezés: Aggtelek, Baradla-barlang bejárata
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Árvalányhajtúra a homokbuckákon

 

 

Akit érdekel, az most megcsodálhatja Fülöpházi homokbuckákat borító tengernyi, hullámzó árvalányhajat. Itt tenyészik még többek között a kék szamárkenyér és a naprózsa is. De a Kiskunságban található buckavidék, szaharai sivatagra emlékeztető tája már önmagában is megéri a látogatást.

 

Mikor?
2018. május 26. 9.00 - 12.00
Hol?
Kiskunság, Fülöpházi homokbuckák, találkozóhely: Naprózsa Erdei Iskola előtti parkolóban
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Kinizsi, ami nem csak Százas

 

 

A Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Szakosztálya a Kinizsi Százas kertében két rövidebb, családi távot is rendez a Pilis turistaútjain. A 100 km-es távra előnevezés szükséges, a 40 km-es és 25 km-es távra a helyszínen lehet jelentkezni a túra napján. Mind a három túra Békásmegyerről indul, 40-es távnak a célja Dorog, a 25-ös távnak a Pilis-nyereg.

 

Mikor?
2018. május 26. 7.30 - 17.30
Hol?
Rajthelyszín: Békásmegyer, Víziorgana utcai pékség előtt
Bővebb infó ide kattintva.

5. Zselici éjszakai túrák

 

 

A Zselic Tájvédelmi Körzet lankáin vezet végig az éjszakai túra. A Simonfáról induló körtúrán három (40, 20, 10 km) résztáv közül választhatnak az indulók. A leghosszabb túra érinti Gálosfát, Antalszállást, a Ropolyi-tetőt, a Herceg-dombot és a Kecske-hátat is.

 

Mikor?
2018. május 26-27. 18.00 - 05.00
Hol?
Zselic, Simonfa, Meteor kulcsos turistaház
Bővebb infó ide kattintva.

6. Kirándulás a Koloska-völgyben

 

 

Szakvezetéses túrán ismerhetik meg az érdeklődők a festői szépségű Koloska-völgyet, a különleges Koloska-sziklákat, de a 315 méter magas Tamás-hegy tetején álló Jókai-kilátóból is érdemes lesz körültekinteni. A túra végén pedig még egy geológiai foglalkozáson is részt vehetnek azok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba. Táv: 8 km. A túra időtartama: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. május 27. 10.00 - 14.00
Hol?
Balaton-felvidék, találkozóhely: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Békás kerékpáros teljesítménytúra

 

 

A 100 és a 63 kilométeres távot edzettebbnek, a 35 kilométerest már gyerekeknek és családi túrának is ajánljuk. A legrövidebb táv végig kerékpárúton halad. A leghosszabb résztávon 1500 métert kell leküzdeniük a bringásoknak, és útvonal érinti Pomázt, Csobánkát, Pilisvörösvárt, Pilisszántót, Pilisszentkeresztet, a Két-bükkfa-nyerget, Esztergomot, Lepencét, Visegrádot és Leányfalut.

 

Mikor?
2018. május 27. 8.00 - 16.00
Hol?
Rajt- és célhelyszín: Békásmegyer
Bővebb infó ide kattintva.
 

8. Hegyesdi geotúra

 

 

A vezetett túra a Tapolcai-medence északkelti szegletében emelkedő Hegyesd piramis alakú, bazaltvulkáni eredetű kúpját veszi célba. Az útvonal a hegyesdi vártól az egykori murvabányán át a Monostorapáti-víztározóig vezet. A túra hossza 6 km, várható időtartama 3,5 óra.

 

Mikor?
2018. május 27. 10.00 - 13.30
Hol?
Hegyesd, katolikus templom
Bővebb infó ide kattintva.
 

 

Cikkajánló