Programok

Tavaszroham jön - hétvégi programajánló

Szeszélyes, de gyönyörű. Ha a tavasz nem fárad el, akkor mi sem fogunk. Izgalmas szabadtéri programokkal vár május első hétvégéje. Kimozdulnál? Mutatjuk a lehetőségeket. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
zalaerdo.hu
Bakony-Balaton Geopark
Garancsi Kata
DINPI
2017. május 4.

Szeszélyes, de gyönyörű. Ha a tavasz nem fárad el, akkor mi sem fogunk. Izgalmas szabadtéri programokkal vár május első hétvégéje. Kimozdulnál? Mutatjuk a lehetőségeket. 

1. Rezi Vártúra

 

 

Az idén 30. alkalommal megrendezett izgalmas vártúra a Rezi Vár Tanösvény útvonalán megy végig, amely a település szőlőhegyi végétől a Meleg-hegy északi, meredek letörésén álló várromhoz vezeti el a résztvevőket. A túrázók a menetlevél átvétele után a kijelölt állomásokon szellemi és ügyességi feladatok megoldására adott pontszámokkal juthatnak tovább. Táv: kb. 6,5 km. Eredményhirdetés 14 órakor a Várkertben.

 

Mikor?
2017. május 6. 9.00 - 14.00
Hol?
Rezi, gyülekező: az általános iskola előtt
Részletek ide kattintva.


2. Harkályok és bükkfák

 

 

A szécsiszigeti vízimalomtól indulva, keresztül a szőlőhegyen (ahol szép kilátás nyílik a Kerka völgyére) vezet a látványos túra a zalai bükkösökbe. Vétyempuszta közelében van az ország egyik legöregebb és legnagyobb fákból álló erdeje. A bükkfák közel 200 évesek és igazán impozáns méretűek, úgy érzi az ember, mintha egy katedrálisban járna, ahol a fák az oszlopok. Az ősbükkösben nincs fakitermelés, máshol nem látni ennyi lábon álló és kidőlt száraz fát, amely számtalan gombának, rovarnak és madárnak nyújt élőhelyet. Táv: 11 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. május 6. 10.00 - 14.00
Hol?
Szécsisziget, vízimalom
Részletek ide kattintva.

 

3. Geotúra az „ősember festészete” nyomában

 

 

A Felsőörs földtani értékeihez vezető kirándulás célja a környék természeti és kultúrtörténeti értékeinek bemutatása. Bevállalhatunk egy hosszabb, 12 km-es távot, de aki útközben elfáradna, az egy rövidebb, 6 km-es túrával is beérheti. A Felsőörsről induló körtúra érinti a Szent Kereszt-hegy sziklafalát, a Miske-sziklát, a Lovasi-séd mésztufalépcsőit, Lovast, a Király-kúti-völgy karsztforrásait, a Malom-völgyet, a Forrás-hegyi geológiai tanösvényt.


Mikor?
2017. május 6. 9.00
Hol?
Felsőörs, könyvtár
Részletek ide kattintva.

 

4. Virágtenger az erdő alatt

 

 

A medvehagyma nemcsak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is tud élményt adni. A májusban tömegesen virágzó növény jó fotótéma lehet az ez iránt érdeklődőknek. Ebben az időszakban néhány hétre fehérre változik az erdőtalaj. Ezt a jelenséget célozza meg a túra a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívében, melynek kimondottan a fényképezés a célja. A túra hossza: 3-4 km.

 

Mikor?
2017. május 6. 9.00
Hol?
Orfű-tető
Részletek ide kattintva.


5. Őrség-Vendvidék teljesítménytúrák

 

 

Május első hétvégéjén bejárhatjuk az Őrség és a Vendvidék legszebb tájait. Választhatunk 75, 50, 30, 25, 20 és 12 kilométeres távok közül. Mivel a túrák átmennek Ausztriába és Szlovéniába is, a résztvevők személyazonosító igazolványt mindenképpen hozzanak magukkal. A túrák végig folyamatosan karbantartott, jól jelzett turistautakon és rövidebb jelzetlen - de szalagozott - útszakaszokon haladnak végig.

 

Mikor?
2017. május 6-7.
Hol?
Őriszentpéter, Felsőszölnök
Részletek ide kattintva.


6. A Szent György-hegy szépségei

 

 

A Tapolcai-medence egyik ékkövét, a Szent György-hegy bazaltvulkánját járja be a verzetett túra. A lenyűgöző bazaltorgonák és a magával ragadó panoráma mellett a kirándulók felkeresik a Sárkány-barlangot, a Vércse-szirtet, a gyönyörű Lengyel-kápolnát, és az Oroszlánfejű-kútat is útba ejtik. Táv: 6 km. Időtartam: kb. 3,5 óra.

 

Mikor?

2017. május 7. 10.00

Hol?

Tapolcai-medence, találkozóhely: Raposka, parkoló a műútról lefordulva a Szent György-kútnál

Részletek ide kattintva.

 

 

7. Tápió-menti Zöld 35/28/12

 

 

A túra a Tápió-vidék kevésbé ismert tájaihoz kalauzol el. Három táv közül választhatnak az indulók. A leghosszabb, 35 km-es túra útvonala átvezet a Kása-völgyön, érinti a Farkasdi-csárdát, a Farkasdpusztai-patak völgyét, az Úri-halastavat, a Felső-Tápió völgyét és a Homok-erdő „hullámvasútját”. Az alföldi vidéken nem a szintemelkedés jelenti a kihívást, viszont látványban nem lehet rá panasz.

 

Mikor?
2017. május 7. 7.20 - 9.00
Hol?
Nagykáta, Tájház
Részletek ide kattintva.

 

Cikkajánló