Teknőscsapdázás a Naplás-tavon

Nem illegális tevékenységről van szó, csupán a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai költöztetik a teknősöket. Miért van erre szükség?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
K.Szabó Attila / Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat
Forrás:
Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat
2022. július 7.

Nem illegális tevékenységről van szó, csupán a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai költöztetik a teknősöket. Miért van erre szükség?

A Naplás-tó különböző pontjaira már május és június során kihelyezték az élvefogó teknőscsapdákat, de a páncélosok egyedei idáig elkerülték azokat – olvasható a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat közösségi oldalán. Mint írják – a héten megtörtént az első fogás, csapdaellenőrzés során összesen 5 mocsári teknős, és 1 vörösfülű ékszerteknős egyedeit sikerült befogni.

Az akció célja az idegenhonos inváziós fajokat, így a vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) egyedeinek eltávolítása. Ezeket a példányokat a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat telephelyre szállítják, és néhány morfometriai adat feljegyzését követően (testtömeg, haspáncél hossza, hátpáncél hossza, páncél szélessége), a telephely kerti tavába engedik őket, ahol tovább folytathatják életüket.

Az ékszerteknős egyedek a legtöbb esetben megunt házi kedvencként kerülnek természetes élőhelyekre és védett természeti területekre. A hazánkban őshonos és természetvédelmi oltalomba részesülő mocsári teknős állományainak védelme érdekében nagyon fontos, hogy az idegenhonos fajok egyedei ne kerüljenek ki természetes élőhelyekre, illetve a már kikerült egyedek eltávolításra kerüljenek – olvashatjuk a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat bejegyzésében.

A csapda persze nem tesz különbséget a befogott páncélosok között. A befogott mocsári teknősök (Emys orbicularis) hát- és haspáncéljáról a helyszínen fénykép készül, amelyekről adott esetben évek múlva is beazonosíthatóak lesznek ezek a példányok, majd ezt követően a hazánkban őshonos faj egyedei természetesen visszakerülnek a tóba.

A mocsári teknős

A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) értékelése alapján mérsékelten fenyegetett. A mocsári teknős Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) értékelése alapján az ékszerteknős fajcsoport a világ 100 legveszélyesebb inváziós fajának egyike. Az ékszerteknősök agresszívabb viselkedésükkel, búvóhelyekért, telelőhelyekért folytatott versengésükkel, táplálékkonkurenciájukkal, kórokozókkal szembeni fokozott tűrőképességükkel csökkentik az őshonos mocsáriteknős-egyedek túlélési esélyeit.

Cikkajánló