Tele vannak a mentőhelyek egérragasztós madarakkal

„Magyarországon minden ragasztós csapda gerinces állat kínzására lett kitalálva” – írják a Mályi Madármentők.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Mályi Madármentő Egyesület Facebook
Forrás:
Mályi Madármentő Egyesület Facebook
2021. november 8.

„Magyarországon minden ragasztós csapda gerinces állat kínzására lett kitalálva” – írják a Mályi Madármentők.

A ragasztóprobléma rendkívül gyakori, amiről az állatmentők tudnak leginkább mesélni. Nyáron mi is beszámoltunk róla, hogy egy kuvik esett áldozatul a csapdának, és egy évig fog tartani, amíg helyrejön a tolla, azonban ez egyáltalán nem egyedi eset – a Mályi Madármentők posztja szerint minden mentőhely tele van ragacsos cinegékkel, vörösbegyekkel és egyéb énekesmadarakkal.

A ragasztócsíknak bármilyen állat áldozatul eshet, a fokozottan védett madarak és hüllők mellett háziállatok, macskák és kutyák is. Arra is volt már példa, hogy a ragasztóban vergődő egérre karvaly vetette rá magát, majd ő sem tudott kiszabadulni. Az eszközt szabadtéren egyáltalán nem lehetne alkalmazni, ám ez csak apró betűkkel szerepel a termék csomagolásán, ami, akárhogy is nézzük, szabályos használat mellett is gerinces állatok szenvedését okozza.

A terméket egyszer már betiltották, de az utóbbi években újra kaphatóvá vált. Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás működtetője 2014 óta próbálja a gyártókat meggyőzni arról, hogy álljanak le ennek a terméknek a gyártásával, vagy legalább jól láthatóan tüntessék fel a helyes használatot (és hogy kizárólag zárt térben lehet alkalmazni), esetleg mellékeljenek egy kartondobozt a ragasztó mellé, aminek egy kis lyuk van az oldalán, így ha valaki mégis szabadtéren akarja használni, akkor ezzel legalább a nem kívánt áldozatokat el lehetne kerülni. Erre egyszer, még 2018-ban kapott egy ígéretet a gyártótól, ám azóta sem történt előrelépés az ügyben. Lehoczky Krisztián most a Nemzeti Állatvédelmi Tanácshoz fordult.

Cikkajánló