Telelő denevéreket találtak ablakcsere közben

Kivételesen nem az a történet vége, hogy egy zsákba gyömöszölték őket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Mészáros József / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
2022. január 13.

Kivételesen nem az a történet vége, hogy egy zsákba gyömöszölték őket.

A 39 fehérszélű törpedenevér egy badacsonyörsi család ház ablakcseréje közben került elő a hétvégén. A felújítást végző vállalkozó segítséget kért, így a védett állatoknak nem esett bajuk: végül a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány kutatója, Mészáros József látta el őket.

Mivel a denevérek ilyenkor téli álmot alszanak, ha felébrednek, sok energiát veszítenek, amit pótolni kell.

A badacsonyörsi csapat ezért lisztkukacot, vizet és egy kis vitamint is kapott, majd mehettek vissza telelni.

Az eset már csak azért is említésre méltó, mert ugyan a Magyarországon élő 28 denevérfaj mindegyike védett, az építkezések során előkerülő állatokkal sokszor sajnos nem törődnek. Decemberben például Kiskunhalason egy nejlonzsákban 45 denevért találtak, amelyek, mint utólag kiderült, egy lakás redőnytokjába húzódtak be telelni, de zavarták az ott lakót. Végül 9 állat elpusztult.

A denevéreknek a téli hibernáció alatt csökken a testhőmérsékletük és az anyagcseréjük. Míg az aktív időszakban, repülés közben 38–40 °C körül van a hőmérsékletük, télen akár 8–10 °C- ra is csökkenhet. Életműködésük minimális szintre áll be, szívverésük percenként 10–14, légzésszámuk 1–2 ilyenkor. Ezért veszélyes, amikor külső zavarás hatására felébrednek: ilyenkor rengeteg energiát veszítenek, téli tartalékaik vészesen lecsökkennek, amibe akár bele is pusztulhatnak.

A denevérek elpusztítása, zavarása, búvóhelyük lerombolása, károsítása törvénybe ütköző cselekedet.

Akkor is az, ha épületek hasadékairól, tetőszerkezetéről van szó. Az egyedek sérülése, elpusztulása nemcsak a természet védelméről szóló törvényt sérti, de az adott eset jellegétől függően természetkárosítás és/vagy állatkínzás bűntettét is kimerítheti. Ha épületbontás, felújítás, szerelés, vagy akár korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkanunk, az illetékes nemzetipark-igazgatóságot kell értesítenünk, akik segítenek megoldani a helyzetet.

Cikkajánló