Téli feltöltődés egy titokzatos török fürdőben

Talán januárban és februárban van a legnagyobb szükségünk a testi-lelki feltöltődére. És hol máshol is tehetnénk meg ezt legjobban, mint egy gyógyfürdőben. Például Budapest egyik legszebb és legnagyobb török fürdőjében.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Irgalmasok Veli Bej Fürdője
Tóth Judit
2018. január 15.

Talán januárban és februárban van a legnagyobb szükségünk a testi-lelki feltöltődére. És hol máshol is tehetnénk meg ezt legjobban, mint egy gyógyfürdőben. Például Budapest egyik legszebb és legnagyobb török fürdőjében.

A magyar turizmus rekordévet zárt 2017-ben, a szakemberek remélik, az idei évben ezt is túl tudják majd szárnyalni. A szállodák és a fürdők számára a januári és a februári időszak jelenti a legnagyobb kihívást. A Magyar Turisztikai Ügynökség egyhónapos téli kampánya épp ezen szeretne változtatni, és szeretne kedvet csinálni ahhoz, hogy az emberek télen is útra keljenek, mert Magyarország a téli időszakban is számos élményt kínál az utazni vágyóknak.

 


Gyógyfürdőkkel az egészségért


A mostani kampány fókuszában az egészségturizmus és a gyógyfürdők állnak, nem véletlenül, hisz hazánk különösen gazdag gyógyvizekben. Az országban közel 1500 termálkút és több mint 270 féle elismert ásvány- és gyógyvíz van, kétezer éves fürdőkultúránk mellett Magyarország az öt legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező ország között van a világon. Így azoknak, akik télen is pihenésre, feltöltődésre, kikapcsolódásra vágynak, érdemes útra kelniük és felfedezniük hazánk különleges fürdőit. A kampányhoz csatlakozott a Magyar Fürdőszövetség is, melynek célja, hogy a gyógyfürdőzés az egészséges életmód részévé váljon. A hazai szálláshelyek speciális csomagajánlatokkal is készültek a kampány időszakára, 200 szálloda „Téli feltöltődés” néven kínál kedvezményeket.

 

 

 A rejtőzködő szépség


A sajtótájékoztatónak stílszerűen egy fürdő adott otthon. Az Irgalmasok Veli Bej Fürdője Európában talán az egyetlen török fürdő, mely még ma is úgy néz ki, mint ahogy azt századokkal ezelőtt megépítették. Bár a főváros egyik legszebb fürdőjéről beszélünk, mégis kevesen ismerik azt. Hosszú ideig ugyanis nem lehetett látogatni, ráadásul meglehetősen eldugott helyen van, beszorítva az Irgalmasrendi Kórház szocreál épülete és a Császárfürdő Hild József tervezte, klasszicista épülete közé.

 


A Rózsadomb lábánál, a Duna és a meredek hegyoldal közötti keskeny szakaszon járunk, Budapest Felhévíz nevű városrészében, mely nevét az itteni melegvízű forrásokról kapta. Ezek jótékony hatását már az Árpád korban is ismerték. Evlija Cselebi, török utazó 1663-ban így írt a fürdőről: „Buda minden lakosa, ha egy rokona elhalálozik, ebből a fürdőből vitet vizet hordókban, a tetemet ezzel az Isteni Hatalom keze által forralt vízzel mossa meg. Ez a kegyes cselekedet Buda erkölcsi értékeinek egyike.”

 

 


Fürdőzés egy kis időutazással


A Veli bej fürdőt 1574-75. között Szokollu Musztafa, Buda leghíresebb pasája építtette. Az építés emlékét őrző tábla ma is látható a fürdő falán. A Császárfürdőt, melynek a török fürdő is része volt, 1806-ban kapta meg az Irgalmasrend, akik többek között a kontinens első szabványos méretű uszodáját építették meg itt, ahol 1927-ben az első Európa-bajnokságot rendezték. 1842-ben Hild József tervei alapján új fürdőépület építettek, mely szinte ráépült a török fürdő déli homlokzatára. A régi épületek jó része ma már nincs meg, helyükön a 70-es években elkészült kórházépület áll, mely „modern” szárnyával teljesen bezárta a kis török fürdő megmaradt darabját, így ma már kívülről szinte semmi nem látszik a különleges fürdőből.

 


Az Irgalmasrend 2000-ben visszakapta épületeit, és hamarosan nagyszabású felújítási munkálatokba kezdtek, melynek részeként a Veli bej fürdő is megújulhatott. A 2012 óta látogatható török fürdőnek öt medencéje van, a nyolcszögletű központi medence mellett négy kisebb, különböző hőmérsékletű fürdőfülke is van. Az itteni fürdőzés felér egy időutazással is.

 

A felújítás során a fürdő körül egy üvegtetővel fedett kerengőt alakítottak ki, itt található a wellness-részleg, illetve egy kis kiállítást is meg lehet nézni. A felújítás közben ugyanis értékes régészeti leletekre bukkantak, találtak például eredeti padlóburkolatot, edényeket, malomköveket és a korabeli vízvezetékrendszer egy darabját is. Ennek érdekessége, hogy a csövek belülről mázasak, mivel már a törökök, sőt már előttük a rómaiak is tudták, hogy a gyógyvíz nem tesz jót a fémnek.

 


Aki szeretne még többet megtudni a Magyar Turisztikai Ügynökség kampányáról, illetve a téli feltöltődéshez kapcsolódó attrakciókról, látogasson el a www.hellomagyarorszag.hu weboldalra!

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Negyedik a Rudas a világ legszebb fürdőinek listáján

Maradj egészséges gyógyvízzel!

Kalandtúra a Budai Várban

Cikkajánló