Programok

Téli regék és mikulástúrák - programajánló hétvégére

Ezen a hétvégén a kisebbek a kisvasúton, barlangban és vadasparkban is találkozhatnak a Mikulással, a felnőttek pedig Mikulástúrán és terepfutóversenyen indulhatnak.  

Szerző:
TM
2016. december 1.

Ezen a hétvégén a kisebbek a kisvasúton, barlangban és vadasparkban is találkozhatnak a Mikulással, a felnőttek pedig Mikulástúrán és terepfutóversenyen indulhatnak.  

1. Mecseki Mikulástúra

 


Idén is megrendezik a 13 km hosszú Mikulás- és a 7 km-es Krampusztúrát. Előbbi a Remete-réten át a Büdös-kúti kulcsosházhoz, majd onnan a Lapison keresztül a Misinára tart, utóbbi egyenesen a Misinára megy, ahonnan mindkét túra a Dömörkapun keresztül tér vissza a célba. A célban meleg teával várják a túrázókat, a sikeresen teljesítők az emléklap és kitűző mellé Mikulás-csomagot is kapnak.
Mikor?
2016. december 4.
Hol?
Mecsek
Találkozó: Kardos úti kulcsosház, Pécs
Még több infó a programról itt.

 

2. Bükkaljai Kő-út túrasorozat - Noszvaj, Szomolya, Novaj kőemlékei

 

 

Ez alkalommal a Magyar Örökség-díjas HAZAJÁRÓ honismereti magazinműsor alkotóival, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral túrázunk együtt. A túra során felkeressük a hungarikum címet kapott bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit. Láthatunk otthonos barlanglakásokat, ódon pincesorokat, hatalmas kőhodályokat, művészien faragott kőszobrokat, különleges szurdokokat, és természetesen a rejtélyes kaptárköveket is meglátogatjuk. A túra borkóstolóval zárul. Útvonal: Noszvaj - Pocem - Király-rét - Szomolya - Barlanglakásos tájház - Vén-hegyi kaptárkövek - Kaptár-rét - Novaj. Táv: 16 km.
Mikor?
2016. december 3., 9 órakor
Hol?
Bükkalja
Találkozó: Noszvaj, a református templom előtt
Még több infó a programról itt. 

 

3. Téli regék a természetről

 


Tóth Tamás természetvédelmi területfelügyelő tart előadást a természetvédelemről, a hagyományőrzésről, a tájhasználatról és a tájtörténetről. A szakember bemutatja a táj és az ember kapcsolatát a különböző történelmi korokban, beszél a folyószabályozásról és annak hatásairól, illetve a fokgazdálkodásról is.
Mikor?
2016. december 3.
Hol?
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, Szarvas
Még több infó a programról itt.

4. Mikulás-vonatok országszerte

 


Hazánk szinte minden kisvasútja indít ünnepi Mikulás-járatokat, amelyek kívül-belül feldíszített, fűtött, este kivilágított szerelvényeikkel jó szórakozást ígérnek. Sok helyen szabadtéri mesejátékokat is tartanak. Egyes vasúttársaságok esetén több napra vagy egy bizonyos időszakra érvényes a program.
Mikor?
2016-december 3-6.
Hol?
számos helyen
A programokról részletesebben már írtunk, a cikket ide kattintva találod.
 

5. Lókúti Mikulás terepfutó verseny 20/10/5/1 km

 


Ugyanitt és ugyanekkor teljesítménytúrát is szerveznek. A célba érkezőket meleg tea és házi finomságok várják. Idén is sok szeretettel fogadják az indulók adományait a lókúti lakásotthon lakói és rászoruló gyerekei számára, amelyeket Mikulásra szóló ajándékként továbbítanak a számukra.
Mikor?
2016. december 4.
Hol?
Bakony, Lókút
Még több infó a programról itt és itt.
Itt jelentkezhetsz online.
 

6. Mikulás a Bagolyvár Vadasparkban

 

 


A jeles nap alkalmából sokféle családi program - krampuszképző játékos feladatok, kézműves manóműhely, pónilovaglás, „Építsük fel Mikulásfalvát!” játék - lesz. A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. ugyanekkor Keresd a Mikulást!" címmel tájékozódási versenyt is szervez a Széchenyi Parkerdőben.
Mikor?
2016. december 3. 10.00-13.00
Hol?
Bagolyvár Vadaspark, Szolnok
Még több infó a rendezvényekről itt és itt.

7. Mikulás a barlangban

 


A Mikulás kötélen ereszkedik le a Szemlő-hegyi-barlang falán, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A Lóczy-barlangban Szent Miklós püspök, az első Mikulás életének legérdekesebb fejezeteiből életképeket rendeznek be, és a barlang környéki erdőben papírmikulásokat kereshetnek a gyerekek ajándékért. A Baradla barlangban pedig egy különleges barlangtúrán találkozhatnak a családok a Mikulással, aki természetesen csomaggal kedveskedik a résztvevőknek.

Mikor?
2016. december 3-4.
Hol?
Szemlő-hegyi-barlang, Lóczy-barlang, Baradla barlang
Még több infó a programokról itt, itt és itt.


8. Mikulástúra a Kontyvirág tanösvényen

 


Az ingyenes túrán szakvezetővel járhatjuk be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Szikra- és Alpári-rét területét, a holtágak mentén egy már megszűnt túraösvényen, ahol az Alföldet egykor uraló, ám mára megfogyatkozott jellegzetes ártéri élőhelyek - holtágak, rétek, ligeterdők - téli arcát ismerhetjük meg. A túrázókat a Kontyvirág Erdei Iskolánál meleg teával várják. Az út kb. 8 km, sík terepen megy, így nem lesz megerőltető, ám sárra helyenként számítani lehet, hiszen végig a Tisza ártere a helyszín.
Mikor?
2016. december 3. 9.30-13.00
Hol?
Találkozó: Tiszaalpár, Várkert utca
Még több infó a programról itt.
 

 

 


 

Cikkajánló