Téli szünet a Kysež-szurdok via ferratáján

November 1-től egészen jövő év június közepéig zárva tart a turisták előtt a Szlovák Paradicsomban található Kysež-szurdok via ferratája. Addig karbantartási munkálatokat végeznek, de a növény- és állatvilág miatt is szükséges a szünet.

 

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
viaferratakysel.sk
2017. november 10.

November 1-től egészen jövő év június közepéig zárva tart a turisták előtt a Szlovák Paradicsomban található Kysež-szurdok via ferratája. Addig karbantartási munkálatokat végeznek, de a növény- és állatvilág miatt is szükséges a szünet.

 

Idén a túrázásra engedélyezett négy és fél hónapban körülbelül 15 000 turista váltott belépőt a szurdokba - írja a magas-tatra.hu. Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója szerint ez elmarad a legnépszerűbb látnivalókhoz, a Suchá Belá-szurdokhoz, a Hernád-áttöréshez és a Dobsinai-jégbarlanghoz képest, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szurdok viszonylag nehezen elérhető, minimum 2 óra szükséges hozzá. Az újbóli kiépítés során (a Kysež-szurdok tavaly óta látogatható megint) nem is az volt a cél, hogy tömegeket vonzzanak a helyszínre, inkább azoknak ajánlják ezt a túrát, akik a Szlovák Paradicsom igazi vadságát szeretnék felfedezni.

 


A szurdok elején idén kiépítettek egy 100 méter hosszú szakaszt, hogy meggátolják a szurdok feletti meredek lejtőkön élő növényzet károsítását. Az elmúlt évben ugyanis magas vízszint esetén sok turista nem a patak medrében, hanem a szurdok feletti lejtőkön haladt. Ma már a látogatók eldönthetik, hogy a patak medrében vagy a sziklafalba erősített hágcsókon teszik meg ezt a szakaszt. A via ferratán most általános karbantartást végeznek, ellenőrzik a hágcsókat és a biztonsági drótköteleket.

 

 

A Kysež-szurdokot négy évtizedes lezárást követően 2016 augusztusának közepén nyitották meg ismét a nyilvánosság előtt. A via ferraták kedvelői június 15-től október 31-ig túrázhatnak a szurdokban, és az igazgató szerint fontos mindenkinek tudni róla, hogy a szurdok télen és tavasszal le van zárva. „Negyven évig teljes nyugalom volt itt, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, mint pl. a fakitermelés vagy a turizmus. A növényzet és az állatok zavartalanul fejlődtek. Nagyon óvatosnak kell lennünk, a természet védelme abszolút prioritást élvez. Az élőhelyeknek szükségük van a regenerálódásra, a védett állatvilágnak pedig a téli és az érzékeny tavaszi hónapokban a nyugalomra” - magyarázza a szakember.


A nemzeti park látogatóinak több helyen is táblákon jelzik a szurdokban történő túrázás időszakos tilalmát. A korlátozások figyelmen kívül hagyása 66 € büntetést vonhat maga után.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tejködbe vesző tátrai csúcson

Ostrom alá vették a Tátrát a turisták

Szlovákiában már a fák fölé is építenek tanösvényt

Sokan edzőcipőben vágnak neki a Tátra legnehezebb turistaútjának

Cikkajánló