Téli túlélőcsomag túrázóknak

Odakint repkednek a mínuszok, de aki igazán szeret túrázni, nagy valószínűséggel ilyenkor sem feltétlenül a szoba meghitt melegét választja. Cikkgyűjteményünkben összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelned, ha télen a szabadba készülsz.

Szerző:
TM
2019. február 10.

Odakint repkednek a mínuszok, de aki igazán szeret túrázni, nagy valószínűséggel ilyenkor sem feltétlenül a szoba meghitt melegét választja. Cikkgyűjteményünkben összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelned, ha télen a szabadba készülsz.

Kimozdulni már csak azért sem butaság, mert amellett, hogy erősíti az immunrendszert, még a kedvünk is sokkal jobb lesz tőle. Január-február tájékán ez különösen fontos, hiszen ilyenkorra már jócskán lemerülnek energiaraktáraink. A télen, szabadban való mozgás élettani hatásairól ebben a cikkben írtunk.

 

 

Ha a túrázásra hazai célpontot választunk, nem kell igazán extrém időjárási körülményekkel szembesülnünk, de az korántsem mindegy, hogyan öltözünk fel egy ilyen kirándulásra. A megfelelő zokni, bakancs, aláöltözet, kabát, sapka, kesztyű beszerzése a kellemes téli túra alapfeltétele, és egy kis körültekintéssel még az éjszakát is komfortosan tölthetjük a szabadban.

 

 

Ne feledjük: egy réteg csak akkor elég a téli hónapokban, ha befűtött autóval megyünk kalandozni, a verdát pedig csak arra a két másodpercre hagyjuk el, amíg elérjük a garázsból nyíló jakuzzi peremét. A kis költségvetésű pornófilmek szereplőinek természetesen megfelel a prémgalléros nagykabát szólóban, de nekik ez munkaköri kötelezettség, úgyhogy ne vegyünk róluk példát - írjuk Téli rétegrend című cikkünkben. Aki még jobban beleásná magát az öltözködés rejtelmeibe, az kattintson.

 

 

 

A bakancs kiválasztására külön figyelmet kell szentelnünk, ehhez nyújt segítséget átfogó cikkünk.  Kanadai kutatók szerint egyébként megvan a legjobb téli lábbeli.

 


 

Persze az sem mindegy, mit húzunk a kezünkre. A választott sport, az aktuális időjárás és a vérkeringésünk milyensége függvényében érdemes megfelelő kesztyű után kutatnunk, itt mindenre kitérünk.

 


 

És akkor lássuk a legnépszerűbb téli sportot, a síelést. Szerencsére nem kell külföldre utaznunk, itthon is egyre szuperebb sípályákkal várják a látogatókat, ezekből szemezgettünk.  A népszerű pályák leírásához egy-egy túralehetőséget is hozzácsaptunk.

 

 

A Szlovák Paradicsom sincs messze, és télen igazán érdemes meglátogatni. A vízesések ilyenkor mászófallá alakulnak, kezdők és haladók is találhatnak maguknak kihívást. A síalpinisták és a sífutók szintén kedvelik a helyszínt, a befagyott Hernádot pedig a korcsolyázók veszik birtokba.

 

 

Ha barátkozol a terepfutással, de még bizonytalan vagy, mit érdemes szem előtt tartani télen, öltözködéssel, helyszínválasztással, étkezéssel kapcsolatos praktikáinkat itt olvashatod el.

 

 

A cikk először 2018 februárjában jelent meg.

 

Cikkajánló