Természetjárókat csalogató fejlesztések a Vértesben

Felújított műemlékeket avatnak Kőhányáson, de tervezik a turistaház felújítását és egy ökoturisztikai központ kialakítását is.

Szerző:
forrás: Vértes Erdő Zrt.
2013. október 11.

Felújított műemlékeket avatnak Kőhányáson, de tervezik a turistaház felújítását és egy ökoturisztikai központ kialakítását is.

Az évtizedeken keresztül a Pedagógus Szakszervezet tulajdonában lévő kőhányási turistaházat - mely a Kéktúra útvonalon érhető el a túrázók számára- az erdőgazdaság vásárolta meg, és terveik szerint ökoturisztikai központ létrehozásával segítik a Vértes turizmusának megerősödését.

 

Kocsis Mihály vezérigazgató ezzel a beruházással teszi egységessé és összehangolttá azt az erdőgazdaság által kialakított turisztikai és oktatási projektet, melynek része a Pusztavámon épülő erdészeti Erdei Iskola, valamint a Csákberényben 2014-ben átadásra kerülő Merán Fülöp Erdészeti és Vadászati Múzeum.

 

2013. október 12-én szombaton 11.00 órakor átadják a kívül-belül felújított Szent Teréz kápolnát új bútorzattal és oltárral együtt, valamint a kápolna előtt kialakított téren, Kanalas Sándor erdélyi fafaragó művész által készített Avilai Szent Teréz szobrot áldja meg Kutschi András plébános.

Szintén megújultan szépíti környezetét a faragott harangláb és feszület is. A munkálatok a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöki Irodájával egyeztetve folytak, a műemlék rekonstrukciós program fővédnöke dr. Semjén Zsolt miniszterelnök - helyettes.

Az átadási ünnepség után mise következik, melyet Kutschi András plébános celebrál.

A Vértesi Erdő Zrt. 2012-ben indította útjára műemlék rekonstrukciós programját, melynek keretében az erdőgazdaság, a működési területén belül vállalja az elhanyagolt állapotú műemlékek, történelmi emlékhelyek rendbe hozatalát.

Minden évben egy-egy műemlék épületre irányítva a figyelmet, a cég jótékonysági rendezvényt szervez.

Folyamatosan helyezi ki az adománygyűjtő ládákat, a gyűjtés koordinálását felvállalva. Mind a kereskedelmi, mind a vadászati, mind a társadalmi kapcsolatokra alapozva, sikerrel teljesíti a programban megfogalmazottakat.

Cikkajánló