Titkok a Bory-várból

A szerelem mementójaként számon tartott, csodálatosan díszes székesfehérvári vár minden szeglete újabb és újabb meglepetést tartogat, ahogy a Bory család története is.

Szöveg:
Fotó:
Gulyás Attila
2021. november 4.

A szerelem mementójaként számon tartott, csodálatosan díszes székesfehérvári vár minden szeglete újabb és újabb meglepetést tartogat, ahogy a Bory család története is.

A Bory-várral egyszerűen nem lehet betelni – mi Turista Magazin színekben már kétszer jártunk ott, és bármikor visszamennénk bóklászni, nézelődni, fotózni. Legutóbb múlt év novemberében látogattunk el az épületbe, amikor az építő Bory Jenő dédunokája vezetett körbe minket, és egy csomó érdekességet és kulisszatitkot elárult a várral kapcsolatban.

Ott van például az elefánt, ami az egész várat a hátán tartja. Egy időben egészen méltatlan módon bántak szegénnyel, Bory ugyanis azzal szerette volna megelőzni az épületrongálást, hogy megengedte a vendégeinek, hogy az elefántra firkáljanak. Még egy játékot is kitalált az unokái számára: az volt feladat, hogy számolják meg, hány aláírást látnak az elefánt fenekén.

Maga a vár 1923-tól épült, Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 59-ig dolgozott rajta (persze, a család közreműködésével): folyamatosan bővítgette, csinosítgatta, telerakta szobrokkal, lépcsőkkel, újabb és újabb épületrészeket álmodott meg. Ráadásul akkoriban nagyon újszerű módon betont használt, abból vannak többek között az ablakkeretek, az oszlopok, a domborművek, a korlátok, a virágtartó edények és az épületdíszek.

A zegzugos vár különleges romantikáját az adja, hogy a hitvesi szerelem jelképeként készült, Bory Jenő ugyanis számtalanszor szerelmet vall a feleségének a falak között egy-egy verssel, szoborral, festménnyel.

A vár másik különlegessége, hogy ma is a család működteti, akik rendszeresen összegyűlnek, hogy döntsenek az épületet érintő ügyekkel, felújításokkal kapcsolatban. Mindannyian szívükön viselik a vár sorsát, a legfiatalabbtól a legidősebbig. A Bory-vár Facebook-oldalán rendszeresen megosztanak egy-egy érdekességet vagy régi fotót a várról és a családról.

Az egyik posztból például megtudhatjuk, hogy a hetes számnak különös jelentősége van a famíliában, mivel Jenőék is heten voltak testvérek, és a ugyanennyi unoka is volt. Egy másik posztban pedig éppen az egyik unoka visszaemlékezéséből idéznek, aki elmondja, hogy sokszor segítettek a nagyapjuknak téglát hordani és maltert keverni, cserébe pedig mindig kaptak tőle pár forintot. Akkoriban maga Bory vezette körbe a várban a látogatókat, akik rendkívül jól szórakoztak, mert a művésznek jó humora is volt.

A Bory-vár november 7-ig minden nap 9-től 16 óráig várja a látogatókat. November 8. és december 23. között hétköznap 9 és 15 óra, hétvégén 9 és 16 óra között tart nyitva. A belépődíj felnőtteknek 2000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft. Még több infó: boryvar.hu

Cikkajánló