Titokzatos égbe nyúló kéz a Cserhát szívében

Egyre többen fedezik fel a rejtélyes műalkotást, ami tavaly év vége óta ékeskedik a Hollókő és Felsőtold közötti kéktúraszakaszon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter
2021. március 3.

Egyre többen fedezik fel a rejtélyes műalkotást, ami tavaly év vége óta ékeskedik a Hollókő és Felsőtold közötti kéktúraszakaszon.

A Cserhát felfedezői és a kéktúra vándorai egyre nagyobb számban osztanak meg látványos felvételeket a közösségi oldalakon, melyek egy roppant megkapó és már messziről is felismerhető faszerkezetet ábrázolnak. Az idilli környezetben álló „Isten tenyere” kilátóterasznak nevezett kezet formáló mű közvetlenül az Országos Kéktúra mentén, egy csodás hegyoldalban nyúlik ki a földből az ég irányába.

Kinek mit nyújt a kéz?
A legtöbben pompás kilátóhelyként írják le, de vannak, akik a tenyérben ülve remek relaxáló vagy meditáló helyre leltek rá, mások egyszerűen a gyerekek kedvenceként számolnak be a látványos fotótémákkal szolgáló kézről. Az biztos, hogy itt jó időben akár órákat is eltölthet úgy az ember, hogy észre sem veszi az idő múlását.

A fotók nem hazudnak. Ha ellátogatunk az izgalmasnak tűnő attrakcióhoz, valóban egy egyedi szobrot és vele együtt egy páratlan környezetet fedezhetünk fel. Az egyszerűen csak „A kéz”-ként is emlegetett helynek a varázsát viszont nem csupán a gondolatba ejtő remekmű adja, hiszen a hatás teljességéhez a megkapó panoráma is hozzátartozik, amelyben a Cserhát hullámzó vonulataira, a közeli Felső- és Alsótoldra, valamint az alattunk 20 hektáron elterülő Farkaskútvölgy csodálatos környezetére látunk rá.

A festői Farkaskútvölgy
A hegylábnál futó Szekerce-patak völgyében megbúvó festői szépségű kis párházas telepet nevezik Farkaskútvölgynek, amely az itt található és történelmi időkből megmaradt Farkas-kútnak nevezett gémeskútról kereszteltek el. Hangulatos házai, jurtái és rendezett környezete igazi vidéki idillel (lovas programokkal, jógával, vidéki ízekkel stb.) várja a kikapcsolódni vágyókat. (Természetesen a pandémia ezt jelenleg nem teszi lehetővé!)

Maga „A kéz” is ehhez az élményegyveleghez tartozik, amit a helyi közösség, a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő SE kérésére Csíkszentmihályi Benjámin tervezett és kivitelezett. Az egyedi alkotás építőanyagát a környék holtfái adták, és a tervezéstől a megépítésig kb. 2,5 hónapra volt szükség. Hogy miért is álmodták ide a sokak fantáziáját beindító kezet, arról az egyesület Facebook-oldalán az alábbiakat olvashatjuk:

Bakancslistánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedőpont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább.



De hol is van pontosan „A kéz”?

A hely érdekességéhez, már-már titokzatosságához jelenleg az is hozzátesz, hogy a nemrégiben, 2020 novemberében elkészült alkotás még nem szerepel a turistatérképeken, csakúgy, mint Farkaskútvölgy fejlődő telepe sem mindegyiken. A Felsőtold és Hollókő közötti kéktúraszakaszon könnyen, letérés nélkül rátalálunk a méreteiben is megnyerő alkotásra, ami egészen pontosan Felsőtoldtól északnyugatra, a Szekerce- és Zsunyi-patak által közrefogott, 435 méteres Szár-hegy déli oldalában található, nem messze Farkaskútvölgy elkerített épületeitől. A kizárólag gyalogosan megközelíthető kilátópontot leggyorsabban Felsőtoldról másfél kilométeres sétával érhetjük el, de Hollókőről is csupán 2 és fél kilométert kell megtenni. Bár a turistatérképek még nem jelölik a helyet, a googlemaps-en már megtaláljuk „A kéz” néven.

Cikkajánló