Több évtized után megnyitották a Kysež-szurdokot

Újra látogatható a Szlovák Paradicsomban található Kysež-szurdok. Az egyedi szépségű szurdokot 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. Augusztus közepétől megéri ellátogatni és felfedezni az újonnan megnyitott szurdokrészt.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
npslovenskyraj.sk
2016. augusztus 25.

Újra látogatható a Szlovák Paradicsomban található Kysež-szurdok. Az egyedi szépségű szurdokot 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. Augusztus közepétől megéri ellátogatni és felfedezni az újonnan megnyitott szurdokrészt.

A pusztító tűzvészt követő, idáig eltelt 40 évben a szurdokban emberi beavatkozás nélkül lassan helyreálltak a természetes állapotok, így lehetővé vált a völgy e részének újbóli megnyitása a turisták előtt. A Kysež-szurdok most átadott, a jövőben június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája egyirányú, csak alulról felfelé járható.

Az ösvényen a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok újonnan megnyitott része a nemzeti park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter. A szakadékon történő átjutás nem könnyű, az alsó részt acél drótkötelekkel és sziklahágcsókkal biztosított via ferrata útvonalként építették ki. Az útvonal mesterséges segédeszközeit a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csapata szerelte fel a sziklafalakba, ezért az útvonalat Ferata HZS névre keresztelték - adta hírül a SME szlovák napilap honlapjának közlése alapján a magas-tatra.info.

 

 

Via ferrata a Kysež-szurdokban
A via ferrata használatáért személyenként 5 €-t kell fizetni, melyet természetvédelmi célokra fognak felhasználni. A belépőjegyeket Csingóban (Čingov) az alsó parkolóban található információs ponton, Erdőalján (Podlesok) az autókempingben, a nemzeti park információs pontján, valamint a Rumanka étteremben, Iglón (Spišská Nová Ves) a nemzeti park igazgatóságán, valamint a Dobsinai Jégbarlangnál (Dobšinská źadová Jaskyňa) lévő információs ponton lehet megvásárolni. A belépőjegyen egy részletes, színes rajz látható a ferratáról és annak nevezetességeiről. Ez jelenleg csak szlovákul elérhető, de hamarosan angol változat is lesz. A via ferrata útvonal egyénileg látogatható, Csingóban és a Menedékkő-fennsíkon (Kláštorisko) azonban tapasztalt túravezetőt is lehet fogadni. Ennek ára 1-5 fő részére 50 €, minden további személynek személyenként részére 10 €, egy csoport létszáma azonban max. 10 fő lehet. Ebben az esetben az ár már tartalmazza a belépőjegy árát is. A túravezetővel együtt via ferrata szett is bérelhető, 5 €/fő/nap áron.
 

 

Az újonnan kialakított tanösvény része a Kysež-szurdoknak eddig szabadon hozzáférhető felső, az Óriás-vízesés hídjától a Nagy- és Kis-Kysež-völgyek elágazásáig vezető szakasza, melyet eddig alternatív útvonalon lehetett csak megközelíteni. A völgy turistaútjának ezt a részét is helyreállították, és részben átalakították. Az eddigi alternatív útvonal alsó, az Óriás-vízeséstől a „V Kyseli” nevű elágazásig vezető része felújított fémtálcákkal és sziklahágcsókkal továbbra is mindkét irányban járható.

 


A korábbi alternatív útvonalnak a felső, a „V Kyseli” nevű elágazástól a Nagy- és Kis-Kysež-völgyek elágazásáig vezető felújított, via ferrata elemekkel ellátott, de via ferrata szett és belépő nélkül látogatható szakasza a Karoliny-vízesésig egyirányú. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanösvény teljes hosszában, egész évben szabadon, via ferrata felszerelés nélkül hozzáférhető, mégpedig az alábbiak szerint: a Menedékkő-fennsíktól jutunk el az újonnan kialakított „V Kyseli” útelágazásig, majd onnan leereszkedünk az Óriás-vízesésig. Átmegyünk az Óriás-vízesés hídján, majd emelkedünk a „V Kyseli” nevű útelágazás felé. Az elágazástól tovább megyünk felfelé a ferrata elemekkel biztosított Karoliny-vízesés mellett vezető egyirányú úton a Nagy- és Kis-Kysež-völgyek elágazásáig. A Kysež-szurdok teljes rekonstrukciója 65.000 €-ba került, a via ferrata 1500 méter hosszú, melyen 420 sziklahágcsót és 380 méter drótsodronyt építettek be.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bakancsos kalandok a Káposztafalvi-karszton

Látványos gerinctúra a Nagy-Fátrában

Cikkajánló