Több száz bíbic időzik a pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Parkban már megjelentek az átvonuló bíbiccsapatok. A bóbitás madárfaj több száz egyedét láthatod most például a Kígyósi-pusztán.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Shutterstock.com
2016. február 12.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban már megjelentek az átvonuló bíbiccsapatok. A bóbitás madárfaj több száz egyedét láthatod most például a Kígyósi-pusztán.

Egyelőre még csak a tőlünk északabbra költő, átvonuló példányokat lehet megfigyelni, a nálunk fészkelők később, várhatóan február végén jönnek majd. Azt, hogy átvonulókról, vagy itteni fészkelőkről van szó, elsősorban a viselkedésük alapján lehet megállapítani. Míg a vonulók kisebb-nagyobb csapatokban mozognak, a maradók szétoszlanak, szétterülnek a vizenyős pusztákon, keresik a fészkelésre alkalmas helyeket.

Ha szívesen megfigyelnéd őket, a Kardoskúti Fehér-tó környékére és a Montág-pusztára érdemes menned, ezek az átvonuló bíbicek tradicionális állomáshelyei közé tartoznak. A Kígyósi-pusztán szintén rendszeresen megállnak bíbiccsapatok, idén már több száz példányból álló csapatokat láttak itt.

  


A bóbitás, lilealkatú madarak elsősorban a sekély vízborítású területeket, réti kiöntéseket keresik. Leggyakrabban a gyepterületeken láthatjuk őket, de a szántóföldeken kialakult vízfoltokat is felkeresik. Fő táplálékuk a vizes, mocsaras területeken élő gerinctelenek, ízeltlábúak, férgek, csigák. Az, hogy mikor indulnak tovább észak felé, elsősorban az időjárás alakulásától függ.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Hódok élnek a Körösök partfalában

Vigyázat pockok, rátok vadásznak a telelő vörös vércsék

Még több kunhalom nyerhet védelmet

Ismét uráli bagoly az Alföldön

Cikkajánló