Tollas valóságshow - online fészkek

Egy szégyenlős réti sas ugyan elköltözött a kamerák elől, de szerencsére a tollasok többségét nem zavarja, ha éjjel-nappal figyelik őket. Ezt ráadásul mi is megtehetjük, innen a karosszékből.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Shutterstock
2015. május 2.

Egy szégyenlős réti sas ugyan elköltözött a kamerák elől, de szerencsére a tollasok többségét nem zavarja, ha éjjel-nappal figyelik őket. Ezt ráadásul mi is megtehetjük, innen a karosszékből.

Mi, a Turista Magazin szerkesztői, az online felületeken közzétett hírekkel, ajánlókkal, információkkal is azt szeretnénk elérni, hogy olvasóink ne az interneten lógva éljék meg a természet csodáit, hanem közvetlen tapasztalatszerzés útján, a maga valójában, odakint a természetben. Most azonban olyan csodákat gyűjtöttünk össze számotokra, amelyeket az élővilág megzavarása nélkül sohasem láthatnátok.

 

Az online fészekkamerák ugyanis betekintést engednek abba a zárt világba, ahol szárnyas barátaink élete elkezdődik.

 

Ilyen élőképet adó kamerákat főként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának lelkes munkatársai telepítenek, de a nemzeti park-igazgatóságok, és más alapítványok, cégek is elhelyeztek már ilyen eszközöket. A  Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) is csatlakozott a LIFE projekthez, a magas traverzeken elhelyezett költőládáikat kamerázták be, ahol a kerecsensólymok új nemzedékének születését kísérhetjük figyelemmel.


Főként védett, vagy fokozottan védett fajok megfigyelése a cél, de mi magunk is sok szép élménnyel gazdagodhatunk, ha figyelemmel kísérjük egy-egy fészekkamera közvetítését, a fiókák kikelését, növekedését.

Emblematikus gázlómadarunk nyitott fészkeit viszonylag egyszerű bekamerázni, így közel egy tucat működő közvetítést nézhetünk. A jeladóval is ellátott Dalma például Dejtáron költ már évek óta, ugyanabban a fészekben. Szerencsére idén is visszatért . A telet Csádban és Szudánban töltötte, tojásaikat már lerakták. A gólyakamerák népszerűségét mutatja, hogy saját közösségi oldaluk is van, ahol nemcsak összegyűjtik a sok-sok kamera linkjét, hanem a legszebb pillanatokat is rögzítik, közzéteszik a többezres rajongótábornak.

 

Fekete gólyát is bekameráztak Gemencen. Ez sajnos nem élő videó, csak állóképeket láthatunk a fészekről és lakóiról, ezeket viszont igen közelről. Fehér rokonával ellentétben, ez a faj nem kedveli a civilizációt, fészkét alaposan elrejti. A Pilisben fészkelő fekete gólya pár nyugodt költését a helyi erdészek is segítik, 150 méter sugarú védőzónát alakítottak ki körülöttük.

 


Ha parlagi sasokat sasolnál fészekben, vagy éppen etetőhelyüket figyelnéd meg, ezt az oldalt érdemes elmenteni a könyvjelzőid közé. Persze mindez nem pótolhatja a hatalmas ragadozókkal történő „személyes találkozást”.

 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

Ha ilyen kalandra vágytok, érdemes felkeresnetek a nemrég nyílt Sasközpontot Jászberény közelében. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely is.

 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

Sajnos a réti sasoknak nem jött be a valóságshow. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai hiába szerelték fel az éjjel is látó kamerát a tél folyamán, a sasok idén új fészket választottak maguknak.

 

Nemcsak távoli, civilizációtól messze élő fészkek képeit láthatjuk, hanem a fővárosban költő vörös vércse párra is ránézhetünk. Ők a Száva utcai toronyban nevelik majd fel fészekaljukat.


Ha pedig szeretnél kitekinteni, a világ más élőhelyeire is, akkor itt egy remek gyűjtőoldal, ahol először fajok szerint, majd élőhelyek szerint választhatod ki, hogy mire vagy kíváncsi. Aki pedig kifejezetten az amerikai madárfajok fészkébe kukkolna bele, ide kattintson.

Cikkajánló