Tölts egy éjszakát a fülemülékkel!

Randevúnak sem rossz ötlet egy madárdalos éjszakai séta, de persze nemcsak a szerelmeseket várják a Fülemülék éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozatra. Április 27-én este a Margitszigeten indul a program, ahol a fülemülék mellett a többi szigetlakó madár hangjával is megismerkedhetnek majd az érdeklődők.

Szerző:
MME
Turista Magazin/ Tóth Judit
Fotó:
123rf.hu
2017. április 27.

Randevúnak sem rossz ötlet egy madárdalos éjszakai séta, de persze nemcsak a szerelmeseket várják a Fülemülék éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozatra. Április 27-én este a Margitszigeten indul a program, ahol a fülemülék mellett a többi szigetlakó madár hangjával is megismerkedhetnek majd az érdeklődők.

 

A fülemülét sokan a világ legszebb énekhangú madarának tartják. A parányi, barnás-vöröses színű madarat ritkán lehet látni, énekét azonban ilyenkor április végén és májusban annál gyakrabban lehet hallani. A fülemülék a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein töltik. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra.


Az afrikai telelőhelyekről visszatérő hímek szinte azonnal énekelni kezdenek. Teszik ezt elsősorban azért, hogy minél előbb meghódítsanak egy szemrevaló tojót, de messzire hangzó hangjuk más hímek számára is jelzi, hogy ez a terület már foglalt. Az éneklés április végén-május elején éri el csúcspontját, utána már a hímek energiáit is a fiókák nevelése köti le. Ha nyáron hallunk éneklő fülemülét, az valószínűleg egy pár nélkül maradt szomorú, de még reménykedő hím példány. A fülemülék abban is kitűnnek a többi madár közül, hogy a párkeresés időszakában éjjel is énekelnek. Épp ezért a szerelem és a vágy jelképének is tartják, mely hajnali trillájával figyelmezteti a titkos szerelmeseket a reggel közeledtére.

 


A csalogányok éneke számos művészt megihletett. Megjelenik például Arany János, Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Weöres Sándor, Milton és Keats verseiben is. Andersen mesét írt egy fülemüléről, mely a kínai császárt is elbűvölte gyönyörű hangjával. A történetből Sztravinszkij operát is írt, melynek zenéjére természetesen a fülemüle hangja is hatással volt.


1924-ben, még a rádió hőskorában Angliában, a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

 


Az elkövetkező hetekben Nyíregyházától Keszthelyig az ország számos helyén várják az érdeklődőket a Fülemülék éjszakája elnevezésű programokra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szervezett esti túrák részletes listáját itt találod.


Április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi látogatóközpontjától induló túrán nemcsak a csalogányokat hallhatják az érdeklődők, de madárodú készítés és csillagászati séta is lesz. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban májusi 12-én este a pilisszentiváni Jági tanösvényt járhatják be az érdeklődők a fülemülék csodás énekétől kísérve.
 


Kapcsolódó cikkek:

Orbán Zoltán- a Madárbarát kert program atyja

Ne lepődj meg, ha kiskacsákkal találkozol a városban

Ő az első jeladós kanalasgém Közép-Európában

Teszteltük a madárhatározó applikációt

Cikkajánló