Toplistás csavargás Miskolcon - túratippekkel

Mesébe illő sűrű erdők, tanösvények, barlangok, új pompájában ragyogó középkori vár, hangulatos terek, kedves emberek. Már csak emiatt is érdemes lenne útra kelni Észak-Magyarország legnagyobb városába, Miskolcra, de a Janus-arcú település még ennél is többet nyújt az utazónak: a testi-lelki feltöltődésen túl évről évre egyre színesebb programokkal csalogatja a látogatókat.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. augusztus 10.

Mesébe illő sűrű erdők, tanösvények, barlangok, új pompájában ragyogó középkori vár, hangulatos terek, kedves emberek. Már csak emiatt is érdemes lenne útra kelni Észak-Magyarország legnagyobb városába, Miskolcra, de a Janus-arcú település még ennél is többet nyújt az utazónak: a testi-lelki feltöltődésen túl évről évre egyre színesebb programokkal csalogatja a látogatókat.

Avasi református templom - Fotó: Kupcsik Sarolta

 

Miskolc még mindig vegyes érzéseket vált ki az emberekből: van, akinek egy „füstös acélváros” jut eszébe róla, van, aki azonnal a népszerű Edda Művek slágert kezdi dúdolni „Mindent itt hagyok, mit Miskolc adhatott”, míg másoknak a kocsonyában pislogó béka története ragadja el a képzeletét. Tény, hogy mítoszai nélkül a város nem lenne az, ami, egy azonban biztos: a nagy történelmi múltra visszatekintő településre - amely az utóbbi évek turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően az egyik legkreatívabb programlehetőségeket tartogató úti céllá vált az északkelet-magyarországi régióban - mindig érdemes visszatérni. Még akkor is, ha máshová kívánod a szürke gyárkéményeket, amelyek éppúgy hozzátartoznak a vadregényes környezetben fekvő lakótelepek látványához, mint a terekre, házakra, utcákra ereszkedő köd, amely olykor sejtelmes fátyolba burkolja az egész vidéket. Ha sose jártál még a Miskolci-Bükkalján fekvő városban, akkor érdemes több napra tervezned a látogatást, mert készülj fel: 1-2 nap nem elegendő Miskolc és környékének felfedezésére.

Romantikus lazulás kalandosan

A barlangokat szeretjük, mert egyedülálló atmoszférájuk van, ám ha még gyógyhatású víz is van bennük, amelyben pancsolni lehet, akkor valóban páratlan élményben lehet részünk. A miskolctapolcai barlangfürdő hegy gyomrába nyúló természetes járataiban kellemes 30 fokos vízben - amely kiváló például ízületi problémák, derékfájás, baleseti utókezelés esetén - pihenheted ki a hétköznapok fáradalmait. Jó hír, hogy sótartalma alacsonyabb, mint más gyógyvizeké (kevesebb mint 1000 mg/liter), így korlátlan ideig áztathatod benne magad. A beltéri medencék mellett kültéri élménymedence, úszómedence, a kicsiknek három gyermekmedence áll rendelkezésére, de a vendégek számos más szolgáltatást, pl. szauna, gőzkabin is igénybe vehetnek.

 

Miskolctapolcai barlangfürdő - Fotó: Kedves Csaba


Ha meguntad az ejtőzést, a fürdő szomszédságában, az árnyas ősfás park közepén található Csónakázó-tó körül andalító sétákat tehetsz, a tavon vadkacsákban, hattyúkban és tavirózsákban gyönyörködhetsz. Az álmos romantikázást egy vagány programmal is érdemes megfejelni: az ország legnagyobb természetes környezetbe épített kalandtúraparkja a Csónakázó-tavat ölelő erdőben várja a látogatókat. A 3-9 méteres magasságba telepített, 25 kiépített akadálypályán alpinista és barlangász túravezetők felelnek a biztonságodért.

 

Csónakázó-tó az ősfás parkban - Fotó: Kupcsik Sarolta


Múltidéző barangolás a város felett

Aki Miskolcon született, annak a belváros teljes hosszán átnyúló Széchenyi út és az azt keresztező Kazinczy út találkozása - amelyet a helyiek csak Villanyrendőrként emlegetnek - olyan találkozási pont volt, amely nélkül nem szerveződött valamirevaló házibuli, hétvégi program, türelmetlen toporgással induló randevú. A főutca sétálóutcává alakítása előtt ebben a kereszteződésben működött a város első, rendőr által irányított közlekedési lámpája. Ma a Villanyrendőr közvetlen szomszédságában a Szinva-patak partján terül el a miskolciak egyik legkedvesebb tere, a Szinva terasz, amelyet csupán tíz éve alakítottak ki egy autóparkoló helyén. Déli végében a teraszt lezáró kis hídon szerelmesek szokták elhelyezni lakatjaikat. Romantikázni ér, de most inkább fedezd fel a belvárost, mert a hangulatos kávézókon, üzleteken kívül a főutcán található az ország mai területén elsőként felépülő kőszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, ahol 2001 óta a híres Miskolci Nemzetközi Operafesztivált rendezik meg. A teátrumtól nem messze Miskolc egyik legrégebbi lakóháza, a Rákóczi-ház várja a látogatókat. A Miskolci Galériának helyet adó épületben rendszeresen visszatérő program az Országos grafikai biennále, valamint 8-10 időszakos kiállítás is megtekinthető benne.

 

Miskolc belvárosa - Fotó: Hanák Tibor


A felfedezőtúrádból ne hagyd ki az Avas-hegyet se, ahová egy könnyű sétával juthatsz fel a belvárosból. Annál is inkább, mert amellett, hogy kb. 900 vendégmarasztaló pince és borház található a hegyoldalban - amelyeknek asztalainál szívesen kortyolgatott például Lévay József költő, műfordító, Arany János vagy Tompa Mihály -, itt áll a város egyik jelképe, a gótikus stílusú avasi református templom, mellette a 16. századi harangtoronnyal, valamint műemlék temetővel. A türelemparancsoló csöndben, a mohával benőtt sírok között megállt az idő. Egy picit lassíts le, és add át magad a varázslatos hangulatnak, ahol többek között olyan hírességek leltek békés nyugalomra, mint Szemere Bertalan egykori miniszterelnök, a Latabár család vagy Tompa Mihály költő szülei.

 

Az avasi reformatus temető - Fotó: Kupcsik Sarolta


Időutazás és kulináris élmények ínyenceknek


Ahogy Diósgyőr felé autóval, villamossal vagy busszal elhagyjuk a belvárost, megváltozik a település képe. Közeledünk a Bükk kékesszürke vonulatai felé, és itt igenis elnézzük Miskolcnak a fel-felbukkanó lakótelepeket, mert a látvány mindenért kárpótol. Különösen akkor, amikor egyszer csak bal kéz felől feltűnik a nemrég megújult diósgyőri vár, amelyet a magyarországi műemlékvédelemben példa nélküli rekonstrukció eredményeként a délnyugati szárny kivételével két szint magasságáig építettek vissza. Az eredmény önmagáért beszél: a 14. századi, Nagy Lajos korabeli királyi székhely impozáns tereiben - például Közép-Európa legnagyobb lovagtermében - adhatod át magad a fényes lakomákkal, lovagi tornákkal, cselszövésekkel fűszerezett történelmi idők hangulatának. A középkori kalandot jelmezes animációval kísért vártúrák vagy szervezett programok keretében többek között a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatói színesítik.

 

A diósgyőri vár - Fotó: Kupcsik Sarolta

 

 

Középkori várjátékok a diósgyőri várban
Az Augusztusi forgatag elnevezésű programsorozat augusztus 15-én hagyományos középkori felvonulással kezdődik, és több helyszínen kínál programokat augusztus 23-ig a diósgyőri várban. Középkori játszótér, fegyver- és viseletbemutató, pajzskiállítás, íjászat, gyógy- és fűszernövény-ismereti előadás, kézműves-foglalkozás, mesterségbemutatók, bábelőadások és állatsimogató várják az érdeklődőket. Az augusztus 15-i nap különlegessége, hogy a vár éjszakai élete is megelevenedik tüzes csatajeleneteken és látványos bemutatókon keresztül. A részletes programot ide kattintva érheted el.
 


A komoly vizuális élményt jelentő időutazás után meg se állj Lillafüredig, ahol a Palota-szálló függőkertjében, a könnyű túrázásra csábító Hámori-tó mellett vezető ösvényen vagy a József Attilát is megihlető Szinva-vízesés partján merenghetsz a látottakon. A költő itt írta az Óda c. versét, helyét a poéta szobra és emléktábla őrzi. Különleges élménnyel kecsegtet a Szent István-barlang is, amelyet nem csak csöndje és gyógyító levegője miatt érdemes felkeresni: az óránként vezetett túrák keretében szebbnél szebb cseppkőképződmények ejtenek rabul. Mit sem ér a testet-lelket feltöltő barangolás, ha korog a gyomrod. Az ómassai útról könnyű eljutni a Lillafüredi Pisztrángtelepre, ahol természetes körülmények között, szabadban álló medencékben tenyésztik az őshonos nemes pisztrángot. Az éhes ínyencek itt megkóstolhatják a híres füstölt pisztrángot, amit egy éjszakán keresztül pácolnak 12-féle fűszerben, és hagyományos eljárással bükkfa fűrészporon füstölnek egy teljes napig.
 

Lillafüredi Palota-szálló - Fotó: Kupcsik Sarolta

 

A bakancsot se hagyd otthon!

1. Túra a szentléleki pálos kolostorromhoz

A pálosok egykori templomának és kolostorának romjait a Lillafüredtől kb. 10 km-re fekvő Ómassáról közelítheted meg a beszédes Szuszogó nevű ösvény meredek kaptatóján. A gótikus épületegyüttes azonban megéri a fáradságot, mert a 14. századi egykori falrészletek szívmelengető látványt nyújtanak a rengetegben.
2. Túra Fehérkőre

Az egyik legszebb panoráma tárulhat eléd, ha bevállalod az alig egyórás túrát a lillafüredi Erzsébet sétányról induló kék turistajelzésen az 587 méter magasságban emelkedő sziklafal tetejére, amely a sziklamászók egyik kedvelt turisztikai célpontja. Színesítsd a kiruccanást kisvonattal: az 1-es villamos vonalán a LÁEV megállóból menetrend szerint közlekedő lillafüredi kisvonattal, amelynek útvonala különleges völgyhidakon, meredek hegyoldalakban, alagutakon vezet keresztül Lillafüredig.
3. Túra a Jávorkúti tanösvényen
A mindössze 3 km hosszú, egy óra alatt bejárható botanikai, zoológiai, földtani, kultúrtörténeti ismereteket nyújtó tanösvényt Lillafüred felől, a Garadna-, majd a Savós-völgyön vezető keskeny műúton gépjárművel Jávorkútig lehet megközelíteni. A tanösvényt egész évben szabadon látogathatod.

 

 

 A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. júniusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Középkori pompa - diósgyőri vár

Mellékhatásmentes gyógyulás barlangokban
 

Cikkajánló