Gyereksarok

Törékeny ragadozók – a szitakötők

Hogyan telelnek a szitakötők? Mekkora volt a Föld legnagyobb szitakötője? Vajon egy szitakötőlárva még egy ebihalat is meg tud enni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a cikkben, amelynek végén egy színezőt is találsz.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 4.

Hogyan telelnek a szitakötők? Mekkora volt a Föld legnagyobb szitakötője? Vajon egy szitakötőlárva még egy ebihalat is meg tud enni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a cikkben, amelynek végén egy színezőt is találsz.

A Földön közel hatezer szitakötőfaj él, Európában eddig 143 fajt írtak le. A szitakötők egy ősi rovarcsoport képviselői, az első szitakötők nagyon régen, 300 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és az első rovarok között voltak, amelyek meghódították a szárazföldet. Egyik fosszilis, ma már csak őslenyomatokban megtalálható fajuk egészen hatalmas volt, szárnyfesztávolsága 70 cm körül lehetett, egyike volt a valaha élt legnagyobb rovaroknak.

A szitakötők többsége ma is úgy szaporodik, ahogy őseik, vagyis lárváik a vízben fejlődnek, míg a kifejlett rovar szárazföldi életmódot folytat. Vannak azért kivételek, Ausztrália trópusi erdeiben él egy faj, melynek lárvája, a levegő magas páratartalmának köszönhetően szárazföldön, a nedves avarban él.

AdobeStock_284532737
Fotó: Adobe Stock / Winfried Rusch

A hazai szitakötők többsége lárvaalakban telel át, majd a következő tavasszal kezdi meg felnőtt életét. Egy olyan faj van, a téli rablószitakötő, amely kifejlett rovarként telel át.

A szitakötőlárvák vérmes ragadozók, vannak olyan fajok, amelyek lesből támadnak, mások aktívan keresik a zsákmányt. Nemcsak maguknál kisebb állatokat ejtenek el, de a nagyobb lárvák az ebihalakat és a halivadékokat is elkapják, sőt, ha kevés a táplálék, a közeli lárvatársakat is megeszik.

A szitakötők életének kiemelkedő pillanata az átváltozás napja, amikor megtörténik az utolsó vedlés, és a lárvából gyönyörű szitakötő lesz. Ehhez persze el kell hagynia a jól ismert életteret, ki kell kapaszkodnia egy alkalmas helyre, ahol levetheti lárvabőrét.

Birth of a dragonfly (Odonata). Dragonfly (insect) transformation. Imago stage.
Fotó: Adobe Stock

Az időzítés mindennél fontosabb számukra, ugyanis ilyenkor teljesen kiszolgáltatottak ellenségeik számára, akik mindenfelől támadnak. Ha sikerült túlélni az átváltozást, a szitakötők megkezdik felnőtt életüket, amely során többször is pározhatnak, de ősszel a hazai fajok többségének véget ér az élete.

Forrás: Magyarország szitakötőinek kézikönyve

A színezőt itt tudod letölteni.

Cikkajánló
Miben segíthetünk?