Történelmi időutazás - A Kőszegi vár

A Kőszegi-hegységben tett nagy túrát érdemes megkoronázni a Jurisics-vár felfedezésével. Az erősség kiállításait látogatva történelem- és kultúramorzsákkal töltekezhetünk fel, a Várszínházban egyedülálló előadások, koncertek fül- és szemtanúi lehetünk, megtekinthetjük a nyugati torony csodálatos panorámáját, és az egész családot megörvendeztető programokon vehetünk részt.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
PanPeter 12
2014. november 9.

A Kőszegi-hegységben tett nagy túrát érdemes megkoronázni a Jurisics-vár felfedezésével. Az erősség kiállításait látogatva történelem- és kultúramorzsákkal töltekezhetünk fel, a Várszínházban egyedülálló előadások, koncertek fül- és szemtanúi lehetünk, megtekinthetjük a nyugati torony csodálatos panorámáját, és az egész családot megörvendeztető programokon vehetünk részt.

A Kőszeg történelmi óvárosában emelkedő nagy múltú vár gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket visel magán. Építőköveinek legrégebbi darabjai a 13. századból származnak, ekkor az erősség a Héder nemzetség tulajdonában állt. Mint a hasonló épületek általában, a Kőszegi vár is sűrűn cserélt gazdát. 1289-ben Albert herceg foglalta el, nem egész negyven év múlva pedig Károly Róbert tett szert rá. Ebben az időben kibővítették, tornyok és falak sokaságát húzták fel. A 14. század végére a Garai család tulajdonába került, őket a Habsburgok követték, ezután rövid ideig Hunyadi Mátyás birtokolta, majd ismét a Habsburgok.

 

 

Jurisics Miklós várkapitány szobra a külső vár előtt


Arról már biztosan mindenki hallott - és sokan élőben is tapasztalhatták - hogy Kőszeg városában nem délben, hanem délelőtt 11-kor harangoznak. A rendhagyó időpont az 1532-es török ostrom leveréséről emlékezik meg. Az épület ma is őrzi a várkapitány, Jurisics Miklós nevét. A vár és az uradalom 1695-től az Esterházyaké lett, tulajdonlás tekintetében ők tartják a rekordot: mintegy 240 évig állt a család birtokában az erősség. Az építmény jelenleg Kőszeg városa illetve a Vas megyei Múzeum fennhatósága alá tartozik.

 

 

A belső vár a Várkörről


Az elmúlt években nagy volumenű felújításokat hajtottak végre az épületen, és a modern technika eszközeit is bevetették az újdonságok kivitelezésekor, például létrehoztak interaktív kiállítótereket és klimatizált vitrineket is elhelyeztek.


Kevés olyan várunk van, amely ennyire gazdag ismeretanyagot szolgáltat a történelem és kultúra iránt érdeklődők számára. „A kőszegi vár évszázadai” című kiállítást bejárva végigkövethetjük a település és az épület történelmét, de alkalmunk nyílik megtekinteni egy középkori fegyvertárat, Somogyi Győző történelmi arcképcsarnokát és egy kőtárat is, a Lovagteremben bemutatófilmeket vetítenek, valamint bazár, büfé és fűszernövénykert várja a látogatókat. A gyerekek számára alkotósarkot létesítettek, ahol színező és labirintusjáték biztosítja a vidám időtöltést, de a család kvízek és feladatok segítségével is felfedezheti a várat. Az 1982-től működő Kőszegi Várszínház többek között szórakoztató vígjátékokat, komolyzenei hangversenyeket, operetteket, operákat, táncbemutatókat tűz a műsorára.

 

 

Kőszeg környéke és a Kemeneshát az Írott-kői kilátóból


Ha túra előtt-után-közben szeretnénk megejteni a vár megtekintését, arra bőven adódik lehetőség. A Kéktúra útvonalát követve illetve a piros jelzés mentén feljuthatunk az Írott-kőre, amely a Dunántúl legmagasabb (882 méteres) pontja. A városból a sárga és a zöld jelzésen is elindulhatunk. Megtekinthetjük a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrását, amelyet Hörmann Mihály várnagyról neveztek el, valamint szemügyre vehetjük a 609 méter magasan lévő Óház kilátót - egykor itt állt a kőszegi Felsővár. A Kéktúra útvonalán vagy a Királyvölgyön át elérhetjük a hét magyar vezérről elnevezett Hétforrást. Izgalmas tanösvények várnak felfedezésre, például az Óriások útja, amely sziklaalakzatokat, kisbarlangokat mutat be. Ha arra támad kedvünk, akár bringára is pattanhatunk, ugyanis a térségben remek kerékpáros útvonalak állnak rendelkezésre. Ha mindez nem lenne elég, és egyéb alternatívákat szeretnénk, Szombathely és Kőszeg között félúton találjuk a Holdfény Liget Kalandparkot, továbbá lehetőségünk van lovagolni, paintball-ozni, teniszezni, tekézni és horgászni is.

 

 

Az Óház-tető


Kőszeg felfedezése már önmagában hatalmas élmény és hosszan tartó program. Elég megemlítenünk a csodálatos neogótikus Jézus Szíve templomot vagy a zsinagóga romantikusan romos épületét. A Kőszegi Tájvédelmi Körzet szívébe látogatva a Chernel-kert Arborétumban sétálgathatunk, de nem szabad kihagyni a Bechtold István természetvédelmi látogatóközpontot sem, ahol a gyerekeket sövénylabirintus is várja. A város visszatérő vidám ünnepeiről szintén híres: ilyen a fényűző Concordia bál; az 1532-es törökök elleni csata emlékére megrendezett esemény, azaz a Félhold és telihold ostromnapok; valamint a História futás.

 

Ha többi várunkra is kíváncsi vagy, kattints ide.

 

Cikkajánló