Tovább tarol a tél

Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a közelmúltban leesett vizes hó miatt károsodtak a Vértesben és a Gerecsében.

Szerző:
Vértesi Erdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2015. február 3.

Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a közelmúltban leesett vizes hó miatt károsodtak a Vértesben és a Gerecsében.

A fenyők esetében a korona részek törtek, de kisebb százalékban lombos erdők fáinak koronáiból is szakadtak le ágak. Ugyanakkor a fiatalosok és vékony rudas állományok egyedei egyes helyeken erősen megdőltek, illetve meghajlottak, de várhatóan, a hóolvadás után lassan visszanyerik eredeti állapotukat.

 

Ezzel szemben - ha nem is letarolt állapotról van szó - az Agostyáni Arborétumban jelentős a dőlésből és a törésből fakadó veszteség, hiszen különleges örökzöldek fordultak ki a felázott talajból, illetve törtek derékba. A természet okozta kár felszámolása folyamatos, csütörtökre már iskolásokat várnak, hogy bemutathassák nekik a téli arborétumot.

 

Agostyánt nem említve összességében nem számottevő a kár, de az erdőjáróktól elővigyázatosságot kíván a kialakult helyzet. Az utakról az akadályokat gyorsan el lehetett távolítani, így ezek - a legtöbb helyen - járhatóak már.

 

A Vértesi Erdő Zrt. kér mindenkit, akit az egészséges téli levegő és a pazar havas táj csábítgat az erdő mélyébe, legyen óvatos, használja a felszabadított erdei utakat megfelelő elővigyázatossággal!

Kapcsolódó cikkeink:

Kint vagyunk a jégből - az erdőgazdaság válaszol
Jégkár után - Újra látogatható területek a Pilisi Parkerdő területén
 

Cikkajánló