Tudod, melyek Luca napjának növényei?

A naptárreform előtt Luca napján, december 13-án volt az év leghosszabb éjszakája, s ehhez a naphoz több olyan rítus is kapcsolódik, amelynek valamely növény az alapja.

Szerző:
Dénes Andrea és Turista Magazin
2021. december 13.

A naptárreform előtt Luca napján, december 13-án volt az év leghosszabb éjszakája, s ehhez a naphoz több olyan rítus is kapcsolódik, amelynek valamely növény az alapja.

Boszorkányok időszaka ez, és az általuk okozott rossz elhárítása érdekében Luca napján a nők nem dolgozhattak, legfeljebb „Luca-búzát” vethettek. Ha szépen, dúsan kizöldült karácsonyra a búzafű, akkor jó termést várhattak. E napon kellett elkezdeni a 11-féle fafajból készült Luca-szék faragását is, hogy arról majd megláthassák a boszorkányokat. „Luca, Luca kitty-kotty, galagonya kettő…” – a fiúk ilyen versikékkel indultak kotyolni, jókívánságokat osztani e napon. Aprószentekkor pedig nyírfa- vagy fűzfavesszővel suprikáltak, egészséget kívánva a megsuhintottaknak. Katalin, Borbála vagy Luca napján a lányok gyümölcsfaágat vagy somágat vágtak, majd vízbe tették. Ha szentestére az ág kipattantotta rügyeit, akkor a lány hamarosan férjhez ment, de persze nem ártott, ha a kizöldült gallyal az éjféli misén titokban megérintette a kiválasztottat.

Luca (latinul Lucia) ókeresztény szűz vértanú és a népi hiedelemvilág egyik legjelesebb alakja - bár az ünnepelt szentet az egyház sem tartja már történeti személynek, csak legendai alaknak. Az előkelő szicíliai családból származó lány fiatalon felvette a keresztény vallást, majd szüzességet fogadott, örökségét pedig szétosztotta a szegények között. Mártírhalált halt, mert álmában Jézussal találkozott és többé nem volt hajlandó pogány vőlegényéhez hozzámenni. Neve a fény (lux) szóval áll kapcsolatban. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a néphit kétféle Lucát ismert: a jóságost és a boszorkányost. A legfontosabb szokás a Luca székének faragása, de a néphit szerint például a Luca napján végzett munkák (fonás, szövés, lúgzás, kenyérsütés, meszelés) tilalmainak megszegői megbűnhődtek. Ezen felül Luca napja előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a falvakban (pl. leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat), az ország egyes részein Lucának öltözött, 3–6 tagból álló alakoskodó csoportok járták az utcákat, illetve különböző köszöntő szokások is ismertek voltak (ez volt az említett lucázás, vagy kotyolás).

Összevont téli lapszámunk Gasztro rovatában többet is olvashatsz a téli ünnepkör szokásaihoz kötődő és a terített asztalokon felbukkanó növényekről. Megtudhatod például, hogy mely növény volt a Magyarországon csak a 20. században divatba jött karácsonyfa elődje, és pár jó karácsonyi receptet is olvashatsz.

Vásárold meg összevont téli lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el Gasztro rovatunk cikkét! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI

Cikkajánló