Tudtad, hogy a miskolci Deszkatemplom egy csellel épült fel?

A különleges református templom történetében több csavar is van, például azt tudtad, hogy igazából nem tudták, kinek a tervei alapján húzták fel?

Szöveg és fotó:
2024. február 10.

A különleges református templom történetében több csavar is van, például azt tudtad, hogy igazából nem tudták, kinek a tervei alapján húzták fel?

Miskolc egyik büszkesége, a Tetemvár városrészben álló Deszkatemplom, amelynek terveit Szeghalmy Bálint készítette. Ezt ma már tudjuk, de akkor, amikor építették, még úgy tudták, hogy vitéz Herczeg Zsigmond budapesti építészmérnök terveit valósítják meg. De mégis hogy lehet ez?

Amikor elhatározták, hogy a 20. század elejére leromlott állapotú templomot újraépítik, egy tervpályázatot hirdettek ki. Mivel erre a nyílt pályázatra nem érkezett terv, ezért egy zárt, meghívásos pályázatot indítottak, amelyre négy építészt kértek fel az új Deszkatemplom megtervezésére. A terveket nem névvel, hanem jeligékkel kellett beadni az építészmérnököknek, hogy ezzel az elbírálás tisztaságát biztosítsák.

Az erdélyi származású Szeghalmi Bálint ebben az időben Miskolc város főmérnöke (főépítésze) volt, emiatt a nyílt pályázaton nem indulhatott volna összeférhetetlenség miatt. Viszont a meghívásos pályázatra már őt is felkérték, és be is adott egy tervet a saját neve alatt.

Azonban egy másik tervvel is készült, amelyet vitéz Herczeg Zsigmond nevében adott be, aki jó barátja volt, és akit megkért, hogy segítsen neki a cselben.

De miért volt erre szükség? Szeghalmynak volt pár ellensége a helyi építész és vállalkozói körökben, és talán azt hihette, hogy ha mégsem marad biztonságban a jeligék mögött az építészek kiléte, talán elgáncsolják azt a tervét, amit igazából szeretett volna megvalósítani, és nyilván így a pályázaton 50 %-os eséllyel indulhatott. Hogy mi a teljes igazság, azt már sosem fogjuk megtudni, de úgy tűnik, Szeghalmy nagyon akarhatta ezt a templomot.

A pályázaton egyértelműen Szeghalmy Bálint, álnéven leadott terve nyerte meg leginkább a elbírálók tetszését, amely „Hit” jelige alatt futott. A templom alapkövét 1937-ben rakták le, és 1938. szeptember 19-én már fel is avatták az új templomot. Ekkor már tudták, hogy valójában Szeghalmy terveit valósították meg.

A ma is látható templom azonban mégsem teljesen az a templom, amit akkor felépítettek, ugyanis 1997. decemberében felgyújtották. Az eset annyira megérintette a hívőket és a miskolciakat egyaránt, hogy azonnal összefogtak a templom újraépítéséért, és 1999-ben már fel is szentelték. A templomot Szeghalmy Bálint tervei alapján húzták fel újra, így, bár nem az eredeti, de mégis a Szeghalmy-féle templom áll ma is Tetemvár dombján.

A miskolci Deszkatemplomról itt még több érdekességet tudhatsz meg.

Cikkajánló