Tudtad, mi a Kárpát-medence leghatalmasabb építménye?

A válasz meglepő, mert nem egy hagyományos építményről van szó, hanem egy űrből is látható, 1200 kilométernél is hosszabb árokrendszer a helyes megfejtés. Egy szuper tanösvény segítségével most te is bejárhatod egy rövid szakaszát.

Szerző:
Turista Magazin
2022. december 6.

A válasz meglepő, mert nem egy hagyományos építményről van szó, hanem egy űrből is látható, 1200 kilométernél is hosszabb árokrendszer a helyes megfejtés. Egy szuper tanösvény segítségével most te is bejárhatod egy rövid szakaszát.

Sajnos csak kevesen ismerik a Csörsz-árkot, pedig ez az Alföldet átszelő, 1200 kilométert is meghaladó árokrendszer a Kárpát-medence legmonumentálisabb építménye, mintegy 15 millió köbméter földet mozgattak meg az elkészítéséhez. Az eredetileg aszimmetrikus árokrendszer mélysége átlagosan 2,5 méter volt, a kiásott földet sáncként halmozták fel, amelynek magassága átlagosan ugyancsak 2,5 méter lehetett. Az egész képződmény szélessége 3-4 métertől 10 méterig változik.

Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kik és miért vágtak bele ebbe a – mai léptékkel is nézve – hihetetlenül nagy munkába, ám mind a mai napig több elképzelés kering a különböző szakterületek között, és sok még a kérdőjel.

A leginkább elfogadott álláspont szerint a Csörsz-árok a Római Birodalom elővédvonala volt, amely római irányítással, a szarmatákkal való együttműködésben készült I. Constantinus császár uralkodása alatt a 4. században. Persze, léteznek egyéb eredettörténetek is, vannak, akik szerint jóval korábban, 2500 éve kezdték el építeni, majd évszázadokon keresztül fejlesztették védvonalként az Alföldet uraló népek.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a Csörsz-árok iránt, az a jó hírünk van, hogy a fővároshoz közel, Gödöllő mellett alakítottak ki egy új, 8 km-es tanösvényt, amelyet lejárva minden lényeges információt megtudhatsz erről a titokzatos árokrendszerről. Egyebek mellett ezt is részletesen bemutatjuk a jelenleg is kapható december-januári számunkban, amelyet itt tudsz megvásárolni, vagy éves előfizetést rendelni.

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

A Csörsz-árok leglelkesebb hívei

Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy árokrendszernek is lehetnek rajongói, de ha jól belegondolunk, milyen monumentális és rejtélyes építményről van szó, máris érthető a Csörsz-árok Mente Egyesület léte. „Az az elvünk, hogy csak az védhető meg, amit szeretünk, és csak azt szerethetjük igazán, amit ismerünk” – árulta el megkeresésünkre Harkányiné dr. Székely Zsuzsanna elnök, aki nem mellesleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense is.

A fentiek szellemében hozták létre a tanösvényt, de készítettek már ismertető kiadványokat, kiállítási anyagokat, továbbá előadásokat is szoktak tartani különböző helyeken. A természetjáróknak jó hír, hogy rendszeresen szerveznek túrákat a látható szakaszokra, ezek közül a Csörsz-napi Csörsz-túra az egyik legnépszerűbb, május első szombatján.


Cikkajánló