Tudtad, mik a különbségek egy vadmacska és egy házi között?

Ha a válasz nem, akkor van egy jó hírünk, mert pontokba szedtük a legfontosabb különbségeket, és egy szuper ábrán is megmutatjuk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. január 31.

Ha a válasz nem, akkor van egy jó hírünk, mert pontokba szedtük a legfontosabb különbségeket, és egy szuper ábrán is megmutatjuk.

A vadmacskát nem könnyű megkülönböztetni a házi macskától, pláne, hogy egymással is képesek szaporodni, és ezek a hibridek csak tovább „higítják” az amúgy is egyre fogyatkozó állományt. Most azt mutatjuk meg, hogy melyek a legfontosabb, és leglátványosabb különbségek egy vadmacska, és egy cirmos mintás házi kedvenc között.

  • Tarkó: itt egy négy vonalból kirajzolódó minta látható, melyek a házimacskánál általában párhuzamosak, a vadmacskánál nem
  • Színek: a vadmacska általában szürkés vagy sárgásbarna cirmos (ezt hívjuk vadas színnek), a házimacskák sokkal szürkébbek. A vadmacskák bundájában kisméretű fehér foltok fordulhatnak elő a köldöknél, a torkon vagy a mellkason, a házimacskáknál viszont egyéb helyeken is. A vadmacskák álla fehér, orra általában rózsaszín, szemük sárga, talppárnáik feketék. Ágyékszőrzetük jellegzetes vörösesbarna, amely a combok belső felére és a faroktőre is felfut.
  • Csíkok: a vadmacskán általában 8-11 sötét csík húzódik, mellső mancsán hangsúlyos 2 szalaggal, hátsó lábain 4-7 erős fekete lábszalag látható
  • Farok: a vadmacska farokmintázata nagyon jellegzetes, maximum 5-8 teljesen zárt farokgyűrűvel rendelkezik, ezek elkülönülnek egymástól. A farok lekerekített, fekete bunkóban végződik, ezzel szemben a házimacska farka vége hegyes és sokféle szalag lehet rajta. Mivel valószínűleg nem lesz sok időnk megbámulni, ezt a határozójegyet lesz alkalmunk a legjobban megfigyelni.
  • Háti vonal: a vadmacskáknál négy sötét homlokcsík a tarkó után egy háti vonalban egyesül, mely nem éri el a farokgyűrűket, a házimacskák hátvonala pedig továbbfut a farok mentén és összeköti a farokgyűrűket
  • Fej: egy különálló és két összekapcsolódó fekete pofacsík található a vadmacskák fején. A hibrideknél a farok kinézete inkább a házimacskáéra emlékeztet.

És hogy alkalmazni is tudjátok a frissen megszerzett tudást, itt van egy friss felvétel egy börzsönyben élő példányról amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) egyik kameracsapdája előtt cukiskodott.



Cikkajánló