Vadmacska egy költőládában?

Nagyon meglepődtek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, amikor egy uráli baglyoknak kihelyezett költőládát ellenőriztek a Mátrában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Molnár Márton / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Molnár Márton természetvédelmi őr (BNPI Mátrai Csoport)
2023. május 30.

Nagyon meglepődtek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, amikor egy uráli baglyoknak kihelyezett költőládát ellenőriztek a Mátrában.

„Az uráli bagoly fészkelését mesterséges költőládákkal segítjük elő. Mivel ezekbe a magasra kihelyezett ládákba nem lehet belelátni, ezért a tetejükre egy tükröt erősítünk, hogy ennek segítségével ellenőrizhessük van-e benne fészkelés. A tavaszi ellenőrzések során az egyik ilyen mátrai költőládánál azonban nagy meglepetés érte kollégáinkat, uráli bagoly ugyan nem volt benne, de egy nőstény vadmacska foglalta azt el” – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) közösségi oldalán.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a nemzeti park munkatársai a napokban is jártak a költőládánál, amelyben továbbra sem találtak baglyokat, szépen cseperedő kismacskákat viszont annál inkább láthattak a tükrön keresztül. A BNPI szerint nagyon ritka, hogy vadmacska mesterséges odúban szaporodjon, ám ez is felhívja arra a problémára a figyelmet, hogy nagyon kevés a hazai erdőkben az idős fa, melyekben nagy méretű, természetes odúk keletkezhetnének.

Cikkajánló