Tündöklően fehér kápolna a Balaton déli partján

Hófehér falú, piros cseréptetejű kis kápolna bukkan elő Buzsák külterületén, az Öreglak felé vezető régi út mentén. Szántóföldektől határolt ligetes-fás rész bújtatja a Dunántúl egyik legszebb középkori eredetű műemlékét, a Fehér Mária-kápolnát. Ha szeretnétek szép környezetben egy jót relaxálni, érdemes felvenni a bakancslistára.

Szöveg:
2024. március 23.

Hófehér falú, piros cseréptetejű kis kápolna bukkan elő Buzsák külterületén, az Öreglak felé vezető régi út mentén. Szántóföldektől határolt ligetes-fás rész bújtatja a Dunántúl egyik legszebb középkori eredetű műemlékét, a Fehér Mária-kápolnát. Ha szeretnétek szép környezetben egy jót relaxálni, érdemes felvenni a bakancslistára.

Ritkán adódnak olyan pillanatok az életben, amikor hagyjuk, hogy percekig ne történjen velünk semmi. Amikor az ember csak ül, mondjuk, egy szép, napsütéses nap délutánján, egyedül egy kövön, a patak partján, vagy egy hegytetőn, vagy éppen egy padon a szántóföldek közepén egy fehéren tündöklő kápolna mellett, és nem történik semmi. A madarak füttypárbajt vívnak, kora nyári legyek röpködnek a levegőben, méhek zümmögnek, miközben az érkező tavaszi meleg betölti az eget.

Ülünk, és hagyjuk történni a semmit. És akkor hirtelen megelégedés fog el bennünket, egyfajta nyugalmat érzünk. Vagy magunk körül, vagy magunkban, vagy egyszerre mind a kettőben. Furcsa paradicsomi állapot. Buzsák határában, a Fehér Mária-kápolna parkjában egy ilyen pillanatot csíptünk el, március végén, a tavaszi zsendülés küszöbén.

A nemrég még barokknak vélt kápolnáról már első pillantásra látszik, hogy középkori eredetű.

A kis méretű, egyhajós, félköríves szentélyű, román kori stílusjegyeket is magán viselő építményről azonban csak az 1983–85. évi helyreállítást megelőző műemléki falkutatás bizonyította be Árpád-kori voltát.

Sorsáról vajmi keveset tudunk. A kutatások alapján feltételezhető, hogy a középkor folyamán több falu is kialakult Buzsák határában, mint Magyari, Akcs, Kéka, Kiskölked, amelyek a török időkben, a 16. század közepére elnéptelenedtek. Elképzelhető, hogy az Akcs nevű település egyszerű plébániatemploma lehetett, amely torony és sekrestye nélkül épült a 13. században.

Egy legenda szerint a Szűzanya megjelenésének helyén emelték a kápolnát. A helyiek és a szakirodalom által is jobbára csak Fehér-kápolna vagy Fehér Mária-kápolna néven ismert építményről nem tudni pontosan, hogy elnevezése Szűz Mária makulatlán mivoltára utal-e, vagy a kápolna hófehér falára.

Román stílusú bejárata a déli oldalon van. Bélleletes kapuja fölött félköríves, dísztelen timpanon található. Az épület 1980-as évekbeli rekonstrukciója során került elő a déli hajófalon látható két apró román kori tölcsérablak.

Az épületet a 17. században újjáépítették.

Nyugati oldalán, a tetőgerincen újabb keletű, fából készült, karcsú huszártorony ül.

A régészeti feltárások bebizonyították, hogy a kápolna körül középkori eredetű temető található, de újkori sírok is vannak ott.

A 2009-es külső, belső felújítás után 2013-ban a kápolna környezetében egy mosdóépületet és kutat is elhelyeztek, illetve az egykori temető kapuját átalakították. 2022-től pedig egy új, aszfaltozott kerékpárúton is eljuthatunk a műemlékhez.

A Fehér-kápolna széped gondozott parkjával olyan, mint egy zöld oázis a szántóföldek közepén. Ottjártunkor leginkább a sárga, fehér és a világoszöld szín uralkodott némi lila beütéssel. A berobbanó tavasznak köszönhetően virágzott ugyanis az odvas keltike, a tyúktaréj, a salátaboglárka és a kék nefelejcs. A hatalmas fákkal körbevett kis templom körül mára csupán néhány síremlék és kereszt emlékeztet az egykori temetőre.

Az épület melletti padokon kiváló alkalom adódik a szemelélődésre és a tájon való merengésre.

A buzsáki kis kápolna és környezete remek relaxációs hely. Mi legalábbis nagyon örültünk, hogy egy szép, napsugaras, bárányfelhős tavaszi napon pár órán át ücsöröghettünk itt a ritka nyugalom ölelő karjában.

A cikk 2023 márciusában jelent meg.

Fehér Mária-kápolna megközelítése

Buzsákról táblák segítenek megtalálni a település határában, a Kápolnási-dűlőben lévő kápolnát, mely a Május 1. utcán, majd a Kossuth Lajos utcán az aszfaltút végén jobbra egy dózerúton közelíthető meg. Illetve a Buzsákot Öreglakkal összekötő új kerékpárúton is könnyedén eljuthatunk a műemlékhez. Kívülről egész évben szabadon látogatható, megtekintése belülről előzetes egyeztetés után. Bővebb információ: buzsak.hu

Cikkajánló