Túra a Szádelői-völgyben és -fennsíkon

A magyar-szlovák határtól néhány kilométerre egy, a hazai turisták által talán kevésbé ismert, de igen látványos kirándulásra csábító szurdokot találunk. Vadregényes kanyon, változatos sziklaalakzatok és festői kilátások várnak ránk Szádelő völgyében. Érdemes legalább egy fél napot rászánni a felfedezésére, ha Észak-Magyarországon vagy Aggtelek környékén járunk. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
2018. szeptember 10.

A magyar-szlovák határtól néhány kilométerre egy, a hazai turisták által talán kevésbé ismert, de igen látványos kirándulásra csábító szurdokot találunk. Vadregényes kanyon, változatos sziklaalakzatok és festői kilátások várnak ránk Szádelő völgyében. Érdemes legalább egy fél napot rászánni a felfedezésére, ha Észak-Magyarországon vagy Aggtelek környékén járunk. 

Jósvafőről alig 15 perces autózással eljutunk túránk kiindulópontjához, a szlovákiai Szádelő (Zádiel) községbe, amelynek végén található a szurdokvölgy bejárata. Már a falu neve, Szádelő is utal arra, hogy egy meredek falú kanyonvölgy bejáratánál fekszik. Az elnevezés a régi magyar „szád”, azaz nyílás, és „elő”, azaz elülső rész szavakból származik.

 

Szádelő község hangulatos utcája a völgy bejáratánál

 

Ahogy elindulunk a völgyön keresztülvezető tanösvényen, rögtön gyönyörű környezetbe csöppenünk ahogy a hegyhasadék oldalai magasodnak körülöttünk látványos sziklaformációkkal kísérve. Az árnyat adó, erdővel borított szurdok aszfaltútja kezdetben majdhogynem sík, enyhén emelkedik, amit szinte észre sem lehet venni, mert a látnivalók annyira lekötik az ember figyelmét. Hol balra, hol jobbra bukkan elő a Szár-patak, amely csobogókat, zúgókat, kisebb vízeséseket alkot, és morajlását helyenként púpos kőtömbök, törött gerincű sziklahátak visszhangozzák. A szurdok - beékelődve a Felső-hegy és a Szádelői-fennsík közé - mintegy 2200 méter hosszan kanyarog, mélysége eléri a 300 métert, szélessége viszont helyenként alig 10 méter.

 

A szurdoktúra első szakasza könnyen járható aszfaltúton vezet, mellette a Szár-patak csörgedezik

 

A tanösvény az aszfaltút végén egy kis fahídnál a hegyoldal felé kanyarodik. A túra ezen első szakasza kisgyerekes családoknak és nagyiknak is nyugodt szívvel ajánlható, mivel alig van benne szint, így kellemes sétával teljesíthető. A gyaloghídtól azonban változik a táj, egy hosszabb, meredekebb emelkedő következik szép bükkösben a fennsíkig, amihez kell az erő, a kitartás. Aki könnyed családi túrát tervez, az innen akár vissza is fordulhat, a szurdokélmény így is megéri. Vagy kis kitérővel továbbsétálhat a szurdok másik kijárata felé vezető úton kb. 50 métert, és az ott található turistaháznál (Zádielská chata) megpihenhet, ahol tisztás, padok, asztalok várják a túrázókat.

 

A fennsík remek piknikezőhely: virágokkal teli rétek csábítanak pihenésre

 

Bő negyedórás, izzasztó gyaloglás után a Szádelői-fennsíkon kitágul előttünk a tér: a sziklapárkányról remek rálátás nyílik a szorosra, a Cukorsüvegre és a párába vesző Tornai-medencére. A látványba némileg ugyan belerondít a panoráma középpontjában elhelyezkedő kőbánya és cementgyár, de a természet szépsége mellett eltörpülni látszik ez a „látképromboló” ipari létesítmény. Körülöttünk sziklafalak szöknek föl zöld növényzettel borított gerincekig, majd zuhannak függőlegesen az árnyas kanyonba. Kis szusszanás, és folytatjuk utunkat a fennsík belseje felé. A táj ismét változik, mezők és rétek között vágunk át, ahol néhány termetes bükkfán, cserjén és borókabokron kívül a virágok dominálnak. A tágas rétek piknikre, pihenésre, fűben ücsörgésre kiváló lehetőséget teremtenek.

 

A Szádelői-völgy látképe a fennsík egyik legszebb kilátópontjáról

 

Az ösvény újra erdőbe vezet, és az árnyas lombsátor alatt tábla figyelmeztet, hogy egy kora vaskori földsánc maradványain járunk. Néhány lépésre a földvártól hirtelen kinyílik előttünk a sűrű levélmennyezet, és a fennsík déli peremén találjuk magunkat. A hely még az előző kilátásnál is lélegzetelállítóbb élménnyel ajándékoz meg: a nap szikrázóan süt be a festői szurdokba, a tarajos mészkőfalak vakítóan bújnak ki a sötétzöld lombsubából. Ha a Tornai-medence helyén türkizkék tenger nyaldosná e zöld növényzettel fedett sziklák oldalait, akár a trópusokon is lehetnénk. Ez az a hely, amelyről elfogultság nélkül elmondhatjuk: egyszer az életben legyünk ott, ha szép kilátásban szeretnénk gyönyörködni. Bár túrázás közben az ember szeret dobálózni a szép kilátásokkal, és egy alföldi városból kiszabadulva az első domb is hegynek tűnik. De bármennyire is elcsépelt a „szépkilátásozás”, ha van hely, amely megérdemli ezt, az a Szádelői-fennsík. A teljes cikket szeptemberi számunkban olvashatod.

 

A szurdok legjellegzetesebb képződménye a 105 méter magas Cukorsüveg

 

Hasznos információk
A Szádelői-völgy Magyarországról a legegyszerűbben gépkocsival közelíthető meg: az egykori tornanádaskai határátkelőn keresztül Szádelő (Zádiel) községig kell autóznunk. A völgy bejáratánál lévő fizetőparkoló a falu végén található. A Szádelő településétől kiinduló, kb. 5 kilométeres tanösvény a Szár-patak mentén a völgyön keresztül halad, végigjárása 4-5 órát vesz igénybe, de nézelődéssel, fotózással akár 6 órát is számolhatunk rá. A tanösvényen a tájékozódást fehér négyzetbe festett zöld keresztsávú turistajelzések segítik. Ha egész napos túrát tervezünk, akkor utunkat keleti irányban a kék jelzésen, a Szádelői-fennsík peremén továbbhaladva, a tornai vár romjai felé is folytathatjuk. Észak felé pedig a Felső-rétek elnevezésű tanösvényt követve Ájfalucskába (Hačava) juthatunk el, amely a festői szépségű Áj-völgy bejáratánál fekszik.

A SZEPTEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

 

 

 

Cikkajánló