Túraajánlat

Turistaszálló a karszton - Szelcepuszta menedéke

Az Aggteleki-hegység hallatán a legtöbbünknek a világörökségi Baradla-Domica-barlangrendszer villan be, és ha itteni településeket kellene mondani, valószínűleg a névadó Aggtelek és Jósvafő kattanna be elsőre. Pedig természeti és emberkéz alkotta értékek sokaságát rejti még e vidék. Mi most Szint vettük célba, pontosabban a község egyik külterületét, Szelcepusztát, hogy kipróbáljuk azt a szálláshelyet, amely mellett az Országos Kéktúra minden sikeres teljesítője legalább egyszer elhaladt már. 

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2018. február 4.

Az Aggteleki-hegység hallatán a legtöbbünknek a világörökségi Baradla-Domica-barlangrendszer villan be, és ha itteni településeket kellene mondani, valószínűleg a névadó Aggtelek és Jósvafő kattanna be elsőre. Pedig természeti és emberkéz alkotta értékek sokaságát rejti még e vidék. Mi most Szint vettük célba, pontosabban a község egyik külterületét, Szelcepusztát, hogy kipróbáljuk azt a szálláshelyet, amely mellett az Országos Kéktúra minden sikeres teljesítője legalább egyszer elhaladt már. 

 

Az alig több mint 800 lelket számláló Szin Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki-hegység északkeleti részén, a fővárostól mintegy 240 kilométerre fekszik. Nekünk röpke háromórás gépkocsizást prognosztizált az online tervező, amit bizonyára tudtunk is volna tartani, ha nem iktatunk be egy kávés élénkülést az autópályán, továbbá egy alapos élelmiszer-beszerző projektet Edelény városában.

 

Távol a zsongástól

 

Az a nagy baj a mostani életünkkel, hogy elhisszük: ledolgozhatatlan késésben vagyunk, nem vagyunk elég produktívak, mások megelőznek minket. Szerencsére mi elengedtük egy időre ezt a kóros gondolatot, mert tudtuk: két éjszakát fogunk eltölteni a civilizált rohanástól távol, egy ígéretes szálláson, Magyarország legemblematikusabb karsztvidékén. Szin végénél azonnal kiszúrtuk a lekanyarodásra ösztönző táblát, és egy erdészeti úton suhantunk tovább Szelcepuszta felé. Egy hosszú egyenes végén aztán meg is pillantottuk az Északerdő Zrt. kezelésében álló épületet, amely előtt szépen térkövezett parkolóhelyek várták, hogy behúzzuk a kéziféket.

 

 

Csodás helyre érkeztünk. Körös-körül erdő, az út túloldalán elegánsan sétálgató lovak, a közeli dombtetőn vadászház. A csendet csak időnként törte meg az élénk madárkommunikáció - minden a helyén volt. Fél hármat beszéltünk meg Megyery Ákossal, a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság igazgatójával, aki jelezte, várni fognak ránk a háznál. Így is történt: Erzsike néni egyszer csak megjelent, körbevezetett minket, megmutatott mindent, megkérdezte, hogy szükségünk lesz-e még valamire, szép időt kívánt, átadta a kulcsot, aztán elbúcsúzott. Nem volt mit tenni, nekiálltunk a terepszemlének.

 

Cserépkályha és műholdas internet

 

Az erdészeti erdei iskolaként is funkcionáló Szelcepusztai turistaszálló egyemeletes épületét több mint ötven éve emelték. Formája klasszikusnak tekinthető, színei visszafogottak és tájba illők, a homlokzat szögletes egyhangúságát pedig faburkolatú „oszlopegyüttes” töri meg. Az oldalfalak rusztikus jellegéről terméskő gondoskodik, magát a házat is harmonikus keretbe foglalva. A nyílászárók cseréje a közelmúltban történt meg: mind az ablakok, mind az ajtók nagyon igényesre sikerültek, ami talán nem meglepő egy erdészeti fenntartású épületnél, de mindenképpen említésre méltó. Kezdeti bámészkodásunk során érdekes antennákat szúrtunk ki. Az egyik a televíziót látja el adással, a másik meg a Wi-Fi routerét kapcsolja össze a világhálóval. Műholdas internet. Ezen meg is döbbentünk, hiszen ehhez hasonlót még egyetlen turistaházban sem láttunk idehaza. Nem létszükséglet, de adott esetben nagyon jól jöhet. Jár a piros pont. Ahogy a gondosan karbantartott padokért és asztalokért, valamint a fedett, tekintélyes méretű szabadtéri foglalkoztatóért is jár további kettő.

 

 

A bejárati ajtó mögött kis előtér húzódik. Balra fordulva a konyhába, jobbra tartva a közösségi térbe, egyenesen haladva a hálóhelyiségek emeleti szintjére juthatunk. Kezdjük is szépen sorban. A gasztronómiai élmények színtere jól felszerelt: két hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, kávékészítő apparátus, kétmedencés mosogató, gáztűzhely, egy valódi Salgó masina, megannyi edény, tányér, pohár és evőeszköz alkotja a konyhai arzenált. Nem volt hiányérzetünk. A földszint jobb oldalát uraló helyiségben U alakban elhelyezett asztalok és székek várják a beszélgetéspártiakat, illetve az étkezőket, de azok is ide kvártélyozhatják be magukat, akik híradóra, természetfilmre vagy szappanoperára vágynak. Mi két percre kapcsoltuk be a tévét. Bőven elég volt.

 

Az első emelet a megtisztulás és a pihenés szintje. Összesen 40 fő tudja itt álomra hajtani a fejét: négy 8 ágyas, két 3 ágyas és egy 2 ágyas szobából lehet választani. Utóbbit leszámítva mindegyikben emeletes ágyakat találunk, amelyekhez természetesen ágynemű is tartozik. Fürdőszobákból közös használatúakat alakítottak ki, a férfiakat és a nőket értelemszerűen külön zuhanyzók várják. Minden szép tiszta és rendezett volt ottjártunkkor - látszott a házon a törődés. A turistaszálló melegen tartásáról központi fűtési rendszer gondoskodik, amelynek csövei egy hatalmas, fatüzelésű kazánhoz csatlakoznak az alagsorban. Nagyon klassz berendezés, mi magunk is megpakoltuk többször. Extrém mínuszok idején állítólag a szobák eredeti cserépkályhái is beüzemelhetők.

 

 

Pusztán innen, pusztán túl

 

Szelcepuszta turistaszállójában nagy lehetőségek rejlenek. Kellően távol van az anyatelepüléstől, hogy valóban a kikapcsolódásról és a lazulásról szólhassanak az itt eltöltött napok, a természetjárók számára vonzó célpontok ugyanakkor elérhető távolságban fekszenek. Az Országos Kéktúra nyomvonala a ház tőszomszédságában vezet: az egyik irányban Jósvafőre, a másikban Derenk szellemfalvába sétálhatunk át. Mindkettő pecsételőhely. Egy tisztességesebbet gyalogtúrázva többek között Aggtelekre, Tornakápolna községébe, Szögligetre, Bódvaszilasra vagy Bódvarákóra is eljuthatunk, de ha ez kevés lenne, válasszuk a kerékpárt, és hatótávolságunkat máris megsokszoroztuk. Mi az Égerszög melletti Pitics-hegyre is ellátogattunk. Száz szónak is egy a vége: Szelcepusztának ott a helye a bakancslistán.

 

Információ és foglalás
Honlap: www.eszakerdo.hu
tel.: +36-30/339-0789 (Megyery Ákos)
e-mail: josva.torna@eszakerdo.hu

Árak
15 fő alatti létszám esetén
2000 Ft/fő/éj (1-2 éjszaka)
1700 Ft/fő/éj (2-nél több éjszaka)

15 fő feletti létszám esetén
1600 Ft/fő/éj (1-2 éjszaka)
1500 Ft/fő/éj (2-nél több éjszaka)

Teljes ház igénybevétele: 66 000 Ft/nap

TEKA-kedvezmény 20%
OEE-kedvezmény 15%

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. áprilisi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Stájer házak - kéktúrázók menedéke az Alpokalján  

Kút-berek turistaháza - videókkal

Kisinóci turistaház

Még több turistaházas cikkért katt ide 

 

Cikkajánló