Turistaünnep Dobogókőn az egészség jegyében

Nincs még programod szeptember utolsó hétvégéjére? Ha szívesen töltenéd ezt a napot a szabadban, akkor irány a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogókő, ahol idén 27. alkalommal rendezik meg a Természetjárók Napját.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. szeptember 23.

Nincs még programod szeptember utolsó hétvégéjére? Ha szívesen töltenéd ezt a napot a szabadban, akkor irány a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogókő, ahol idén 27. alkalommal rendezik meg a Természetjárók Napját.

Idén is ünnepelnek a turisták Dobogókőn szeptember 26-án, ahol a délután három óráig tartó programon - hála a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központ munkatársainak - egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a résztvevőket. Többek között lesz energiaegyensúly-tanácsadás, stresszszintmérés és dohányosok szén-monoxid-méréssel egybekötött dohányzásról való leszokást segítő tanácsadás is.

 

Mi a természetjárók Napja?
Kép

A Magyar Természetjáró Szövetség 25 évvel ezelőtt, 1989 szeptemberében rendezte meg először a Természetjárók Napját Dobogókőn. A nagy múltú rendezvény egy nevezetes eseményhez kapcsolódik: 1888-ban dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv keresztül-kasul bejárták a budai hegyeket és a Pilist. Közben azon gondolkodtak, hogy ezeknek a vidékeknek a turistaforgalomba való bevonásához új szervezetet kell alakítani. Szeptember 24-én, a Pilisszentkereszt közelében található Klastrom-kúthoz tett kiránduláson határozták el, hogy még ebben az évben megalakítják az MKE (Magyarországi Kárpát Egyesület) második Budapesti Osztályát. Az osztály 1891-ben kilépett az MKE-ből, és ebből alakult meg a Magyar Turista Egyesület. Az utókor a fővárosi turistaság kezdetét köti ehhez a naphoz, amelyet mindig a szeptember 24-éhez közelebb eső szombaton szoktak megtartani. További információ.

 

 

 


Program:


10:00 óra - érkezés
12:00 óra - harangszó, Himnusz
12:10 óra - ünnepi köszöntő beszédek
12:30 óra - a kitüntetések átadása
13:15 óra - a régi menedékház emléktáblájának megkoszorúzása
14:00 óra - turista ebéd (tagszervezeti tagok részére), a kitüntetettek részére fogadás
15:00 óra - a rendezvény hivatalos vége

 

Itt megnézheted a tavalyi rendezvényről készült videót!

 

Fontos információk

- Helyszín: a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti tér, 2098 Dobogókő, Téry Ödön út 26.
- Ezen a napon a Pomáz-Dobogókő hegytető viszonylatban a délig felérő autóbusz járatokat szükség szerint két-két járművel megerősítik, valamint 15 óra után a visszaútra egy autóbusz is áll majd készenlétben.
 


 Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a Természetjárók Napjáról

Cikkajánló