Tuti túratippek, hogy a tél ne legyen kifogás - hétvégi programajánló

A hétvégére hideggel tér vissza Tél tábornok, de ez ne vegye el a kedvünket a kimozdulástól, sőt, a felhőkkel tarkított napfényes időben remek kirándulásokat tehetünk országszerte. Ezekért a programokért megéri mozgósítani a rejtett energiáinkat.

Szerző:
TM
2017. február 8.

A hétvégére hideggel tér vissza Tél tábornok, de ez ne vegye el a kedvünket a kimozdulástól, sőt, a felhőkkel tarkított napfényes időben remek kirándulásokat tehetünk országszerte. Ezekért a programokért megéri mozgósítani a rejtett energiáinkat.

1. Keresztül-kasul a Badacsonyon
 

Az izgalmas, naplementébe is hajló geotúra a téli álmából ébredő híres-neves tanúhegyet, a Badacsonyt mutatja be mindenféle irányból, és ennek megfelelően különböző megvilágításokban, ami tovább fokozza az élményt. A lombmentes időszak lehetővé teszi, hogy olyan sziklaalakzatokat is láthassunk, amelyek a vegetációs periódusban rejtve maradnak a látogatók előtt. A túra közepes nehézségű, hossza mintegy 8 km, az összesített szintemelkedés pedig 300 méter körüli. Bakancs, meleg ruházat, esetleg túrabot ajánlott, zseblámpa szükséges!
 

Mikor?
2017. február 11. 11.00
 

Hol?
Badacsony, találkozó: a badacsonyi hajókikötő gépkocsiparkolójában
Bővebb információ a +36 30/446-7759-es mobilszámon, jelentkezés a janosfuto@gmail.com ímélcímen (legkésőbb február 10-én délig).

 

2. Az Esztramos télen is meggyőző
 

 

A túra Bódvarákóról indul, az egykori bányaúton halad fel 305 méter tengerszintfeletti magasságba. A bányaudvarról szép panoráma nyílik a Bódva-völgyre, Tornaszentandrás és Bódvaszilas településekre. Szemben az Alsó-hegy vonulatai láthatók, és az ezzel párhuzamosan elhelyezkedő Felső-hegy, amely már szlovák területen fekszik. Kis pihenő után a program folytatásaként kicsit „barlangolnak” a bányászati tevékenység során, több helyen is megsérült, mégis romjaiban is gyönyörű Földvári Aladár-barlangban. E különleges barlang csak a túra keretében tekinthető meg, egyébként nem látogatható!
 

Mikor?
2017. február 11. 10.00 óra
 

Hol?
Bódvarákó, Gyülekező: Esztramos Barlangpénztár
Még több információ itt.

3. Téli Margita gyalog és futva
 

A program egyedisége, hogy különböző hosszúságú (40, 30, 20, 12, 5 km-es) gyalogos és terepfutós maraton és félmaraton távok is teljesíthetők, így a család minden korosztálya megtalálhatja a neki való túrát. A helyszín sem utolsó: a Gödöllői-dombság legszebb részein vezetnek végig az útvonalak. Aki nem hiszi, járjon vagy fusson utána.

 

Mikor?
2017. február 11. 7.00 - 10.00
 

Hol?
Gödöllő, rajt-cél helyszíne: Erkel Ferenc Általános Iskola (Szabadság tér 18.)
Még több információ itt.
 

4. Kiss Péter-emléktúra a Mátrában
 

 

A Kancsendzöngán 2013-ban tragikusan elhunyt Kiss Péter teljesítménytúrázó, barlangász, terepfutó és hegymászó emlékére rendezett túrán három távon (57,37,20 km) járhatjuk be a Mátra leglátványosabb részeit. A „rövid” távon csak egyszer kell felkapaszkodnunk a Kékesre, a hosszabb útvonalak azonban már kétszer is érintik Magyarország legmagasabb pontját. A terepből adódóan a szintkülönbségek is jelentősek: a 20 km-es távon 919 méter, a 37 km-esen 1890 méter, az 57 km-es túrán pedig már 3031 méter kell legyűrni, ezért a hosszabb távokat fizikailag edzett túrázóknak ajánljuk.

 

Mikor?
2017. február 11. 7.00 - 10.00
 

Hol?
Mátra, Sástó Adrenalin Park
Még több információ itt.

 

5. Tündér-hegyi terepfutó verseny

 

25 és 12,5 kilométeres távok közül választhatnak a résztvevők. A hosszabb útvonal Balatonalmádiból, Litéren és Királyszentistvánon át vezet Pétfürdőre, míg a rövidebb Királyszentistvánról dimbes-dombos tájakon kanyarog Pétfürdőre. Mindkettő nagyrész a Balatoni Kék turistaút nyomvonalát követi, és 80-90%-ban erdei utakon halad.

 

Mikor?
2017. február 12. Rajt: a 25 km-es távon 11.00 óra; a 12,5 km-es távon 11.45 óra
 

Hol?
Balaton, Balaton-felvidék, Balatonalmádi (Pannónia Kulturális Központ), Királyszentistván (Faluház)
Még több információ itt.

 

6. „Százéves a Börzsönyben a sísport” gyalog- és sítúra

 

 

Ha az időjárás engedi, és elegendő hómennyiség van, akkor ezt a túrát elvileg akár sível is teljesítheted, de gyalog biztosan. A Királyrétről induló, és oda is érkező távok (30, 25, 20 km) a Börzsöny ismert és látványos turistaútjain vezetnek végig. Mindhárom útvonal érinti a Nagy-Hideg-hegyet és a Csóványost. Már csupán ezek megmászásáért, és az élményért is érdemes végigmenni a túrán.

 

Mikor?
2017. február 12. 8.15 - 10.00
 

Hol?
Börzsöny, Királyrét, büfé
Még több információ itt.


 

Cikkajánló