Tűz pusztított a Kis-Balatonnál

Vasárnap kora délután kapott lángra a nádas és aljnövényzet Sármellék külterületén, 600 hektárnyi terület égett le.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTI / Varga György
Forrás:
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
2022. március 7.

Vasárnap kora délután kapott lángra a nádas és aljnövényzet Sármellék külterületén, 600 hektárnyi terület égett le.

A tűz a 76-os főút mentén, Sármellék közelében keletkezett, a lángok pedig hamarosan a nádast és kisebb erdősávokat is elértek. A több hektáron lángoló aljnövényzet oltására hat település 14 tűzoltóautója érkezett ki, a keszthelyi, a pacsai, a zalakarosi, a marcali, a nagykanizsai és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók munkáját pedig az alsópáhoki, a hévízi és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók is segítették.

A lángok megfékezését több oldalról támadva kezdték meg, de a munkát az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette, ezért a tűzoltásvezető egy speciális mocsárjárót is bevetett. A tűzoltók puttonyfecskendőkkel, kéziszerszámokkal és vízsugárral több órás munkával végül eloltották a tüzet. A helyszínre a megyei katasztrófavédelmi mobil labort is riasztották, akik több helyszínen is méréseket végeztek, de egészségre ártalmas értéket sehol sem mértek.

Már mi is írtuk korábban, hogy a tél végi időszak nagyon kritikus, ilyenkor könnyen lángra kap a kiszáradt növényzet, és az utóbbi évek enyhe és száraz telei miatt ez a veszély még nagyobb.

Idén is hosszú hetek óta tart a szárazság, ezért az országban már 12 megyében is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Az aktuális tilalmakról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az erdotuz.hu oldalán is tudtok tájékozódni.

A szabadtéri tüzek mindössze 1%-a keletkezik természetes úton, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes erdőtűzért mi vagyunk a felelősek. A kárt okozó tüzeket többek közt a rét- és a tarlóégetés, az eldobált cigarettacsikkek, illetve a nem megfelelően eloltott tábortüzek okozzák. A keletkezett tűz pedig élőhelyek és életközösségek sokaságát veszélyezteti, vagy teszi teljesen tönkre, az egészséges állapotot pedig ilyenkor már nem lehet teljes mértékben visszaállítani, egy-egy tűzeset után nagyjából 100 évre van szükség a természet regenerálódásához.

Cikkajánló