​Új bemutatkozási lehetőség madárfotósoknak

Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Birdo – Az év madárfotósa
2022. július 7.

Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Az új hazai pályázat bemutatkozó anyaga szerint a Birdo elindítói a madárfotókkal nem csupán a természet szépségét és gazdagságát kívánják bemutatni, hanem a természetvédelmet is képbe szeretnék hozni. Emiatt kizárólag csak etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni.

A természetvédelem fontosságát hangsúlyozandó a kiírók külön kategóriát hirdettek, a Dokumentum – fotósorozatot.

Ebben olyan fotókat várnak, amelyeknél az esztétikai értéken túl a fókuszban egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll. Hisznek abban, hogy a fényképek oktatnak és cselekvésre ösztönöznek közvetlen környezetünk, valamint bolygónk védelme érdekében, ezért remélik, hogy sok fiatal fotós is részt vesz majd a megmérettetésben.

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat többfordulós. Fényképeket csak a pályázati időszak alatt, 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után. Ezt követi a zsűri kétkörös értékelése, majd szeptemberben a második fordulóba jutott fotók számára közönségszavazást tartanak. A nyilvános eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Tatai Vadlúd Sokadalom, 2022. november 26.

A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Az összesített győztes Az év madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 18 évesnél fiatalabb fotósok Az év ifjú madárfotósa címért és a vele járó fődíjért pályázhatnak. Az értékes díjak mellett a Birdo – Az év természetfotósa 2022 pályázat publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak. A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: birdo-azevmadarfotosa.hu címen.

A pályázat értékelését héttagú zsűri végzi, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós. Mellette fotósok, ornitológus és madárillusztrátor is tagja a testületnek. A felkéréseknél a szakmai hozzáértésen túl szempont volt, hogy mindkét nem és minden korosztály képviseltesse magát, valamint legyen nemzetközi tagja is a testületnek.

A szervezőkről

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat három magánember kezdeményezése. Az ötletgazdák és egyben szervezők a környezetvédelem oldalának különböző területein aktívak. Awad Abdel Halim Doris korábban környezetpolitikai programokkal, ökocímkével, erdészeti támogatásokkal foglalkozott, jelenleg a klímavédelmi erőfeszítésekhez kapcsolódó illegális faanyag-kereskedelem felszámolásában vesz részt. Czeglédi Andor az egyik jelentős hazai, környezetvédelem mellett elkötelezett vállalat operatív vezetője. S. Takács Zsuzsanna kommunikációs szakemberként dolgozott több környezetvédelmi ügyért, hosszú évekig egy környezetvédelmi blog szerzője volt, van tapasztalata fotópályázat szervezésében is.

Cikkajánló