Új hétvégi kirándulójárat a Bakonyvasúton

Szeptember 2-tól a kényelmes kirándulók számára is alkalmas időben induló vonatpárral bővül a Győr-Veszprém vasútvonal menetrendje. A Cuha-szurdokban is sűrűsödik a közlekedés.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. augusztus 29.

Szeptember 2-tól a kényelmes kirándulók számára is alkalmas időben induló vonatpárral bővül a Győr-Veszprém vasútvonal menetrendje. A Cuha-szurdokban is sűrűsödik a közlekedés.

Hazánk legnagyobb „kisvasútja”, a normál nyomközű Győr-Veszprém vasútvonal Magas-Bakonyon átvezető szakasza eddig hétvégén csak délről, a veszprémi megszeszékhelyről volt kényelmesen elérhető, a Győrből indulók kora reggeli, vagy késő délelőtti indulások közül választhattak. Ebben jelent kedvező változást a szeptember 2-án életbe lépő menetrendváltozás, ami egy új szerelvényfordulót hoz be Győr irányából.

 

Az új vonat a kényelmes kirándulók számára is alkalmas időben, 09.22-kor indul Győrből, és 10.48-kor érkezik Zircre, ahonnan 15.38-kor indul vissza a megyeszékhely felé. Azonban a szerelvény déli órái sem maradnak kihasználatlanok: egy új betétjáratot teljesít Zircről Bakonyszentlászlóra, majd vissza, a délutáni zirci érkezéséhez autóbuszos csatlakozásokkal Bakonynána, Bakonybél, Bakonyoszlop és Veszprém felé is. 

 

Túratipp
Kép
Kóstoló a Magas-Bakonyból
Zirctől nyugatra a hegység közeli, mégis kis forgalmú tájai várnak felfedezésre. Ide vezet az Országos Kéktúra helyi szakasza, amit Zirctől Borzavár faluig, 6 kilométeren át érdemes követni, előbb erdők, majd napfényes dombok között. A falu utáni dombokon megjelenő sárga sáv jelzés, továbbra is panorámás, tágas tájban a közeli Porva zsákfaluba vezet, ahonnan a zöld sáv visz vissza a vasúthoz, az erdő mélyén fekvő Porva-Csesznek megállóhelyhez, ahova a tizedik kilométer után érkezünk meg. Itt azonnal vasútra szállhatunk, vagy további négy kilométer vállalásával végigsétálhatunk a Cuha-szurdokon is, így a végállomás a következő, Vinyei megállóhely lesz.
 

Az új közlekedési renddel tavasztól őszig megvalósul a régóta várt, egész napos, irányonként két óránkénti ütemes vonatközlekedés a természetjárók közt méltán népszerű Cuha-völgyben. Az új járatokat idén ősszel október 23-ig lehet majd igénybe venni, az ősz végi, téli időszakban azonban nem közlekednek: 2018-ban március 15-étől indulnak újra.    

 

A Bakonyvasút Szövetség által szerkesztett egyszerűsített menetrend

 

Ezzel együtt a Bakonyszentlászlóról hétfőtől csütörtökig 14.56-kor Győrbe induló személyvonat megszűnik, cserébe a munkanapokon Veszprémből 15.07-kor, hétvégén Bakonyszentlászlóról 16.17-kor Győrbe induló személyvonat október 23-ig hétvégéken az új szerelvényfordulónak köszönhetően már Zircből indul észak felé.

 

Kerékpárszállító és különkocsi, valamint különvonat természetesen továbbra is igényelhető a MÁV-Start Zrt. értékesítőinél.

 

 

Vonatozz és mássz!
Kép
tíz Via ferrata a legújabb számunkban
Az első délelőtti győri kirándulójárat indulása előtt jelenik meg magazinunk legújabb, szeptemberi száma, amelyből megtudhatod, milyen vasalt utak várnak a Cuha-völgy szikláin és két másik helyen az országban. A magazin megvásárolható péntektől többek között a győri vasútállomáson található Relay-ben is, amely aznap hétig, szombaton pedig már reggel öttől nyitva áll.
 


A 19. század végén épült Győr-Veszprém vasútvonal hazánk egyik leglátványosabb vonalvezetésű vasúti pályája. A Bakonyon, Zircen és Pannonhalmán át kanyarogva, négy alagúton és számos kisebb völgyhídon halad át, miközben több mint 400 méteres magasságba kapaszkodik, számos népszerű kirándulóhelyet érint, keresztezi az Országos Kéktúra útvonalát, és kiindulópontja a Közép-Dunántúli Piros vándorútnak is. A pálya és műtárgyai 2011 óta műemléki védelem alatt állnak. A vasút ügyének leglekesebb támogatója a Bakonyvasút Szövetség, akiknek többek közt az új menetrend kialakításában is jelentős szerepük volt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vaskeréken a Bakonyon át

A Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy

Az este, amikor a Cuha-völgy fehérbe öltözött 

Cikkajánló