Új otthonok várják a hazatérő szalakótákat

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják a szalakótákat, amelyek már elindultak Dél-Afrikából.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Ampovics Zsolt / MME
Tokody Béla / MME
2017. április 18.

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják a szalakótákat, amelyek már elindultak Dél-Afrikából.

Szalakóta

 

Ezer darab, ún. Schwegler odút helyeztek ki a szakemberek a Kiskunsági Nemzeti Park működési területén. Ezek a fabeton odúk sokkal hosszabb élettartammal bírnak, mint az eddig használt, fából készültek, a német gyártó cég 25 év garanciát vállal rájuk. De van egy másik előnyük is, a nagyon jó hőszigetelő képesség, amelynek a forró nyári hónapokban nagy jelentősége van.

 

Kihelyezésre váró Schwegler odúk


A munkálatok februárban kezdődtek, és bő két hónap alatt hajtották végre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós LIFE+ projekt keretében. Az odúk nagyjából fele a területen található idősebb fákra került ki, de jelentős részük lett kihelyezve a területeken húzódó szigetelt villanyoszlopokra is, melyeket a tapasztalatok szerint szívesen elfoglalnak a madarak.

 

 


Néhány esetben az odúk cseréjekor nappalozó kuvikokat találtak az MME munkatársai a régi odúkban, akik végül néhány perc „bosszankodás” után kipróbálhatták az új típusú odúk kényelmét is.


A hagyományosnak tekinthető odúk mellett alkalom nyílt újfajta, úgy nevezett hodályodúk kihelyezésére is több - a Szalakótás Gazda Programba bevont - gazdálkodónál. A hodályodúk kihelyezésénél minden esetben valamilyen nyílt rész, elsősorban gyep felé néző épületrészre kerültek fel az új otthonok.


Jeladós szalakótáink hazaútját itt követheted nyomon.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gólyák már úton, a kék vércsék még javában telelnek

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

Ahol a spanyol és magyar szalakóták találkoznak

Így telel Csele és Pétör Afrikában

Cikkajánló