​Új turistaházat adtak át az Ormánságban

A Kolokán Szálló a Baranya megyei Szaporcán található az Ős-Dráva Látogatóközpont szomszédságában, nevét egy hazánkban őshonos, egzotikus megjelenésű vízi növényről kapta.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pelsőczy Csaba
2020. június 11.

A Kolokán Szálló a Baranya megyei Szaporcán található az Ős-Dráva Látogatóközpont szomszédságában, nevét egy hazánkban őshonos, egzotikus megjelenésű vízi növényről kapta.

Az ötven fő befogadására alkalmas szálló alapterülete 571 négyzetméter, ehhez jön hozzá egy 248 négyzetméteres tetőtér. A szállás épületében 11 szoba található 2+2, négy-, illetve hatágyas kialakításokban, mindegyik saját fürdővel, valamint melegítőkonyha, társalgó, étkező és kerti pihenő is várja a vendégeket.

Az épület fűtését levegő-víz hőszivattyúk biztosítják, a hőszivattyúk működéséhez szükséges villamos áramot napelemek segítségével állítják elő. A keletkező szennyvizet egyedi tisztítómű ártalmatlanítja, a tetőkön összegyűlő csapadékvíz pedig részben felhasználásra kerül az épület mellékhelyiségeiben. A beruházás mintegy 420 millió forintból valósult meg a Téry Ödön turistaház-fejlesztési program keretei között.

A helyszín további különlegessége a közelben található Ős-Dráva Látogatóközpont is, amely 2015-ben elnyerte „Az Év Ökoturisztikai Létesítménye pályázat fődíját”. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében álló Látogatóközpont a Dráva folyót, az egykori ormánsági életet és a tradicionális gazdálkodási formákat mutatja be interaktív kiállítás, major és három különböző tematikájú tanösvény segítségével.

A most átadott új turistaszálló mellett idén már 7 másik részleges megújítása, korszerűsítése is megtörtént. A Nomád Baradla Kemping és Turistaszálló, a szögligeti Szalamandra Ház és Erdei Iskola, a Lujza-majori kulcsosház, a Nagy-Hideg-hegyi Turistaház, valamint a Rudolf-tanya kulcsosház, a Halápi Turistaház és a Kisgyón-Balinka kulcsosház egyaránt várja a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseit.
Cikkajánló