Újabb kinccsel gazdagodott a Bakony

Tés község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott impozáns, 1848 cm magas kilátót. A kilátó magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt tisztelgünk.

Szerző:
forrás: VEGRA Zrt
Somody Zsuzsa - Veszprém TV
Fotó:
VEGRA Zrt
2014. április 23.

Tés község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott impozáns, 1848 cm magas kilátót. A kilátó magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt tisztelgünk.

Vadászkürt, magyar népzene, rendezett bükkerdő fogadta a délutáni órákban ezen a napon a mintegy száz meghívottat, érdeklődőt a rendezvényen. A most átadott kilátó Tés község belterületétől északra található. A nagykiterjedésű bükkerdő területének peremét az Országos Kék Túra tárja fel, a terület látnivalóiból azonban nagyon kevés információhoz jutottak mindeddig az ide látogatók. A VERGA Zrt. ezért tartotta szükségesnek a Keleti-Bakony egyik szép panorámát nyújtó pontjának közelében a 18,48 m magas kilátó építését, valamint a 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény létesítését. A beruházás értéke 37 500 000 Ft.

  

Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. Az Országos Kéktúra érinti a községet és a közelben halad a Közép-Dunántúli Piros útvonala, ezért a "bakancsosok" egyik kedvenc kiinduló pontja. Tés település kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségét, hírnevét többek között a szélmalmok biztosítják, ugyanakkor a Gaja patak völgyében egyéb természeti értékek is várják a látogatókat.

 

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kilátást dicsérve méltatta a VERGA azon erőfeszítéseit, hogy az erdőket, mint egy kincsesládát, kinyitották a közösség előtt. Olyan szemléletmód-váltásnak lehetünk részesei, aminek mindannyian nyertesei vagyunk. Nyertese a VERGA munkatársai, hiszen jobb egy olyan cégnél dolgozni, amit szeretnek az emberek; és nyertesek az itt élők is, akik egy ilyen pazar építménnyel gazdagodtak; és elsősorban nyertesei az ide látogató turisták. A turizmus egy lehetőség a leszakadó térségek számára, hogy előre törhessenek. A politikus azt kívánta a környékbelieknek, hogy találják meg számításaikat ezen a területen.

 

„A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. egy évvel ezelőtt útjára indított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjának egyik legfontosabb csoportját a turisztikai célú beruházások alkotják. Ezért új kilátókat, tanösvényeket és erdei kirándulóhelyeket hozott létre a társaság. A VERGA Zrt. célja a Bejárható Magyarország Programmal összhangban az attrakciófejlesztés, amely alatt a hazai természetjáráshoz és turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítását, fejlesztését és népszerűsítését értjük - hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója dicsérte az erdők kinyitására, közjóléti funkciójának erősítésére irányuló kormányzati szándékot, illetve a VERGA Zrt-nek az elmúlt években ezért tett erőfeszítéseit.

 

 

A kilátó névadója a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakja. Széchenyi Zsigmond a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját 1911-ben, illetve első szarvasbikáját 1916-ban.


Kapcsolódó cikkeink:
Új kilátó a Papod-hegyen
Maderspach Viktor-kilátó
Megnyílnak a Magas-Bakony lezárt útjai a természetjárók előtt
 

Cikkajánló